Επιστολή των Ελλήνων Δικαστών στον Γκιούλ

Επιστολή των Ελλήνων Δικαστών στον Γκιούλ

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με τον πρόσφατο νόμο που καθορίζει τον τρόπο επιλογής των Τούρκων δικαστών.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ στην επιστολή προς τον κ. Γκιούλ αναφέρει:

«Η Ελληνική Δικαστική Ένωση “Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων” είναι βαθύτατα προβληματισμένη σχετικά με τις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας που αφορά στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, αν τεθούν σε ισχύ, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η θέση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και δι’ αυτού ολόκληρου του δικαστικού σώματος υπό την προεδρία του υπουργού της Δικαιοσύνης αποτελεί προσβολή της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που προσβάλλει ταυτοχρόνως τα διεθνή πρότυπα.

Η Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, καλεί την εξοχότητά σας να λάβετε όλα τα συνταγματικώς δυνατά μέτρα για να εμποδίσετε τη θέση σε ισχύ αυτού του νόμου. Η Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και θα αναλάβει σχετικά δράση στα διεθνή φόρουμ και ειδικά ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων».

Παράλληλα, η ΕΔΕ απέστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Τουρκίας Μουράτ Αρσλάν, στην οποία εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει στην επιστολή της προς τον κ. Αρσλάν:

«Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία αυτήν την ιδιαιτέρως επαχθή εξέλιξη παρ’ υμίν. Σας εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας για όλες τις προσπάθειες και το κουράγιο σας να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δυσχερή κατάσταση. Αποστέλλουμε σχετικά επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του κράτους σας, κατά την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε σίγουροι ότι η επιμονή σας θα σας οδηγήσει σε ικανοποιητική διέξοδο».

Από την πλευρά του ο κ. Αρσλάν, με σχετική απαντητική επιστολή, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την ΕΔΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ