Με το 37% των γιατρών άρχισε το ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Με το 37% των γιατρών άρχισε το ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Με το 37% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που υπάγονταν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το 48% εκείνων που υπάγονταν στη 4ης ΥΠΕ άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η λειτουργία του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι διοικητές των δύο ΥΠΕ, Δημοσθένης Ανδριόπουλος και Θρασύβουλος Βεντούρης αντίστοιχα.

Ήδη έχουν αποσταλεί οι διοικητικές πράξεις για το διορισμό των γιατρών που δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ και δεν απαιτείται δημοσίευση του διορισμού στο ΦΕΚ, διότι προέρχονται από αυτούς που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανέφερε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Βεντούρης απαντώντας σε καταγγελίες του αντιπροέδρου του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος και γενικού γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκου Νίτσα, περί μη δημοσίευσης των διορισμών σε ΦΕΚ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ανέφερε: “Ο ιατρικός κόσμος έχει υποστεί τεράστιες περικοπές την τελευταία τετραετία «συμβάλλοντας» στα οικονομικά αποτελέσματα που με ενθουσιασμό παρουσίασε η κυβέρνηση”.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι αμοιβές των νοσοκομειακών ιατρών μειώθηκαν περισσότερο από 30%, οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών είναι απλήρωτες εδώ και μήνες, η αμοιβή των επισκέψεων στους ιδιώτες συμβεβλημένους ιατρούς μειώθηκε κατά 50%, οι οφειλές των παλαιών ταμείων «κουρεύτηκαν» κατά 15%, χιλιάδες ιατροί του ΕΟΠΥΥ οδηγήθηκαν σε αυτοαπόλυση, οι ιατροί των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ οδηγούνται από τη διαθεσιμότητα στην απόλυση, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να οφείλει για πληρωμή εξετάσεων και ιατρικών πράξεων από παλιά ταμεία από το 2010 και ότι το συνολικό ποσό των οφειλών για όλη την Ελλάδα φθάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

“Η λειτουργία του συστήματος υγείας επιτυγχάνεται χάρη στις προσπάθειες και την άτυπη χρηματοδότησή του από τους ιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πει την αλήθεια στους ιατρούς και στους ασφαλισμένους σχετικά με τις δυνατότητες που έχει να πληρώνει τις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν. Πρέπει να σταματήσει η διαρκής μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, να μη φορολογηθούν οι ιατροί για εισοδήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να «κουρέψει» αναδρομικά, να εφαρμοσθούν τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, να ενημερώνονται οι ιατροί για τη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται και να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα και να υπογραφούν οι νέες δίκαιες και ισοβαρείς συμβάσεις” πρόσθεσε ο κ. Τσάμης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ