Tι να αλλάξεις στο σπίτι για λιγότερο άγχος

Tι να αλλάξεις στο σπίτι για λιγότερο άγχος

Κάποια χαρακτηριστικά στο άμεσο περιβάλλον σας μπορεί να αυξήσουν το άγχος σας και να το επιβαρύνουν πολύ. Αν ζείτε και/ή εργάζεστε σε ένα περιβάλλον το οποίο δε σας βοηθά, μπορείτε να αλλάξετε σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση. Αν δηλαδή κάτι δε σας ικανοποιεί ή σας προκαλεί προβλήματα, ωστόσο είναι στο χέρι σας να αλλάξει, αυτό μπορείτε να το κάνετε. Πώς μπορείτε να κάνετε αυτές τις αλλαγές; Ρίξτε μια ματιά σε μερικές πρακτικές λύσεις.

Γράφει η εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

• Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί αν χαμηλώνουμε την τηλεόραση ή άλλες συσκευές- επίσης αν αλλάξουμε κουφώματα στα παράθυρα- ή αν φοράμε ωτοασπίδες κάποιες ώρες τη μέρα.

• Αν δεν μπορούμε να μετακομίσουμε σε περιοχή με λιγότερη ρύπανση, μπορούμε να προμηθευτούμε μια συσκευή που καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.

• Ακόμα και αν δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τους γείτονες, μπορούμε να πάψουμε να δίνουμε σημασία σε όσα μας ενοχλούν. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του προβλήματα- και οι άνθρωποι που έχουν ενοχλητική συμπεριφορά συνήθως είναι κατά βάθος βασανισμένοι και δυστυχισμένοι ή τέλος πάντων υποφέρουν και οι ίδιοι που δεν μπορούν να αναπτύξουν καλές σχέσεις με τους άλλους.

• Τα φυτά χρειάζονται μια μικρή φροντίδα (κάποια φυτά θέλουν λιγότερη ενώ άλλα είναι πιο απαιτητικά), αλλά μας ανταμείβουν με καθαρότερη ατμόσφαιρα, ενώ η ύπαρξη πρασίνου δρα ευεργετικά, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, κάτι που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες.

• Σχετικά με την τάξη του χώρου, εφαρμόστε αυτό που πολλοί αποκαλούν «αρχή της οδοντόβουρτσας». Δηλαδή επιστρέφετε πάντα και αμέσως στη θέση του όποιο πράγμα χρησιμοποιείτε. Ωστόσο μπορείτε να είστε ελαστικοί και να ανέχεστε και λίγη αταξία. Είναι βέβαια φυσιολογικό κάθε τόσο να μαζεύεται ακαταστασία – μπορείτε σε τακτά διαστήματα να αποσυμφορείτε τον χώρο. Τέλος προσπαθήστε να κάνετε τη ζωή σας εύκολη, χωρίς περιττά αντικείμενα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ