Σάββας Ξηρός: Θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο-Δεν παλεύεται

Σάββας Ξηρός: Θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο-Δεν παλεύεται

Τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από τη συμμετοχή του στη «17Ν» καταγράφει στο βιβλίο του ο Σάββας Ξηρός, όπως διαβάζουμε στο Εθνος.

Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο «Μιχάλης» της «17Ν», ετοιμάζει το δικό του εκδοτικό «χτύπημα». Το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, με τίτλο «Πολιτική ευθύνη», πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή από τις εκδόσεις Κονιδάρη.

Μέσα από τις σελίδες του, ο Σάββας Ξηρός, που έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 2.035 χρόνια, καταγράφει τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, τη σύλληψή του, τις μέρες του στον Ευαγγελισμό και την κράτησή του, παραθέτοντας τις τέσσερις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει σε ερευνητές των πανεπιστημίων της Λευκωσίας και του Sheffield για επιστημονικούς λόγους.

Σε αντίθεση με τον Δ. Κουφοντίνα, ο Σάββας Ξηρός δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και γεγονότα από τη δράση της οργάνωσης. Δηλώνει μάλιστα απερίφραστα ότι «ο κύκλος της 17Ν έχει κλείσει. Άσχετα τι φωνάζει ο καθένας».

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το παρελθόν μου δεν το απαρνούμαι, διότι με έχει διαμορφώσει, αλλά θέλω να συνεχίσει να καταδιώκει το μέλλον μου. Δεν θέλω να προχωράω κοιτάζοντας προς τα πίσω, ζώντας μέσα στο παρελθόν. Όσο για το ερώτημα, μπορείς να φανταστείς έναν άνθρωπο να μη μετανιώνει ποτέ; Είναι μεγάλη αλαζονεία να μη μετανιώνει κανείς για τίποτα. Συγκεκριμένα θα ήθελα να μην έχω κάνει φόνο. Όλα τα άλλα παλεύονται. Αυτό όχι», γράφει ο Σάββας Ξηρός.

Όταν ερωτάται γιατί εντάχθηκε στην οργάνωση, ο Σάββας Ξηρός αναφέρει ως πρώτη αφορμή τη φωτογραφία του νεκρού Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ που αντίκρισε σε ηλικία 12 ετών. «Από εκεί και πέρα αυτό λειτούργησε σε μένα ασυναίσθητα, δηλαδή υποσυνείδητα», σημειώνει. Την ένταξή του ωστόσο στη «17Ν» την αιτιολογεί ως μια επιλογή κόντρα «στο ρεύμα της εποχής: κούφια λόγια, καθόλου πράξη».

Πατήστε την φωτογραφία για μεγέθυνση:

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ