Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου συγγραφείς και εκδότες

Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου συγγραφείς και εκδότες

Την αντίθεση τους στην κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, η οποία καταστρέφει τη γλώσσα και τον πολιτισμό, εξέφρασαν συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο θέατρο «Ακροπόλ», με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι με την υιοθέτηση της πρότασης περί κατάργησης της ενιαίας τιμής βιβλίου, επί της ουσίας εξυπηρετεί τους ισχυρούς ξένους εκδοτικούς οίκους και διευκολύνει τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Μιλώντας στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εκδοτών Ελληνικού Βιβλίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση πως με την πολιτική της επιτίθεται στον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας, κάλεσε τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, «να λύσει τη σιωπή του και να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το θέμα» και τόνισε,

«Τα κίνητρα για την κατάργηση της ενιαίας τιμής δεν είναι μόνο οικονομικά, δεν αφορούν μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, αλλά είναι και ιδεολογικά. Περισσότερο από αριθμούς στοχεύουν στο μυαλό των ανθρώπων. Πολύ σύντομα στα ράφια των αλυσίδων βιβλιοπωλείων θα κυριαρχήσουν τα ευπώλητα βιβλία, ενώ τα υπόλοιπα, ως επί το πλείστον ποιοτικά, θα εξοβελιστούν».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις θέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει το μέτρο αν έρθει στη Βουλή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είπε ότι βρίσκεται «δίπλα στην προσπάθεια της διατήρησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου γιατί υπερασπίζεται την ελληνική γλώσσα», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κοντογιάννης, στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι θεωρεί άσκοπη μια τέτοια κίνηση που θα φέρει ανατροπή στην αγορά βιβλίου.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει τη διατήρηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου και αυτό θα πράξει και στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, «έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα».

Ο συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός, σημείωσε ότι μέτρο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και ότι η ενιαία τιμή του βιβλίου θεσμοθετήθηκε στη Γαλλία το 1982 από τον Ζακ Λανγκ. «Σήμερα στη Γαλλία επεκτείνουν το μέτρο, με ενίσχυση μικρών σημείων πώλησης και περιορισμούς στην αδηφαγία του εκτοπλασματικού Amazon», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τη νεότερη πρόταση του υπουργείο Ανάπτυξης για περιορισμό της ενιαίας τιμής μόνο στα λογοτεχνικά βιβλία και για την πρώτη μόνο έκδοση, δεν αποδέχονται οι εκδότες και κάνουν λόγο για κονιορτοποίηση της ενιαίας τιμής, αλλά και κατ’ επέκταση πλήρη υπονόμευσή της, γιατί είναι ανεφάρμοστη.

Η συγγραφέας, Ρέα Γαλανάκη, μιλώντας για την ενιαία τιμή του βιβλίου τόνισε: «Η υπόθεση της ενιαίας τιμής του βιβλίου είναι εξαιρετικά σημαντική. Η κατάργησή της σημαίνει την καταστροφή πάρα πολλών βιβλιοπωλείων, το κλείσιμο πολλών εκδοτών και βεβαίως και την καταστροφή των συγγραφέων. Υπάρχει μία πρόταση να εξαιρεθούν τα λογοτεχνικά. Εγώ αυτό το θεωρώ λάθος, δεν θα εφαρμοστεί και επιπλέον δεν μπορεί στο όνομα της λογοτεχνίας να υποστηριχθεί η παραλογοτεχνία. Και από την άλλη θα θαφτεί το βιβλίο που έχει σκέψη. Tο δοκίμιο, η ιστορία, τα βιβλία κοινωνιολογίας, γιατί να μην ενταχθούν στην ενιαία τιμή; Η ενιαία τιμή υπάρχει στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Αυτά τα κράτη κρατούν την ενιαία τιμή ακριβώς για να προστατέψουν τον γραπτό τους πολιτισμό και την σκέψη τους. Γιατί εμείς να προχωρήσουμε σε μία καταστροφή της ελληνικής γλώσσας; Δεν φτάνουν όσα ήδη έχει υποστεί».

«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση διότι προτίθεται να εφαρμόσει την κατάργηση του νόμου της ενιαίας τιμής του βιβλίου με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πράξη. Από την κατάργηση της τιμής θα ζημιωθεί όλος ο χώρος του βιβλίου, είτε είναι συγγραφείς, είτε είναι εκδότες, είτε βιβλιοπωλεία, αλλά και το αναγνωστικό κοινό, γιατί θα στερηθεί βιβλία ειδικού βάρους.

Οι εκδότες θα συρρικνωθούν και θα εκδίδουν τα λεγόμενα best sellers, τα οποία υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα και στις μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες, χωρίς να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση ότι αυτές δεν αποδίδουν στην Ελλάδα ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο από τον κύκλο εργασιών τους», είπε ο εκδότης και πρόεδρος της Ένωσης ελληνικού βιβλίου, Θάνος Ψυχογιός.

Καλώντας τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν τον συγκεκριμένο νόμο και κάνοντας λόγο για «ιδεοληψία που δεν ξέρει για ποιο λόγο γίνεται», ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Καμπουράκης, σημείωσε, «με ολλανδικό γάλα μπορούμε να ζήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε ελληνικά με αγγλόφωνα βιβλία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Μαρία Γιαννακάκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και Μαρία Κανελλοπούλου, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Τατσόπουλος, οι συγγραφείς, Χρήστος Χωμενίδης, Ερση Σωτηροπούλου, Χρήστος Γιανναράς, Θανάσης Χειμωνάς, Νίκος Δαββέτας, εκδότες, βιβλιοπώλες και πολύς κόσμος.

Την ενιαία τιμή έχουν επίσης στηρίξει με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και 571 άνθρωποι του πνεύματος και συγγραφείς, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ