Λιμενικό-Ημερήσια αποζημίωση και οδοιπορικά

Λιμενικό-Ημερήσια αποζημίωση και οδοιπορικά

Ημερήσια αποζημίωση για τα στελέχη του σώματος που υπηρετούν σε σκάφη αλλά και καταβολή οδοιπορικών εξόδων σε λιμενικούς που μετακινούνται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό με πρωτοβουλία της υπηρεσίας, προβλέπονται σε διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας η συγκεκριμένη διάταξη της ημερήσιας αποζημίωσης που είχε καταργηθεί από το 2006, κατοχυρώνει θεσμικά το δικαίωμα αποζημίωσης για τα στελέχη του λιμενικού που είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση σε σκάφη για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους, εκτελώντας τακτικές και έκτακτες περιπολίες με σκοπό την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στο θαλάσσιο χώρο και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Παράλληλα, θεσμοθετείται η καταβολή οδοιπορικών εξόδων στα στελέχη του σώματος που βαρύνουν τον προϋπολογισμό εξόδων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, εφόσον μετακινούνται με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα για τους δοκίμους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και τους Λιμενοφύλακες, των οποίων η φοίτηση στις αντίστοιχες παραγωγικές σχολές, διακόπτεται λόγω σωματικής ανικανότητας που προήλθε από νόσο, πάθηση ή βλάβη κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, να μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν θετική εξέλιξη την ημερήσια αποζημίωση και την καταβολή οδοιπορικών εξόδων στα στελέχη του λιμενικού.

Ωστόσο παράλληλα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις τις πολιτείας για τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, προκαλώντας ερωτηματικά για δημιουργία “τετελεσμένων”.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος καταβάλλοντας, κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσής του, έως την τελευταία στιγμή ψήφισής του τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ και της ΠΟΕΠΛΣ.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο «εντοπίζουμε διατάξεις για το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίες τροποποιούν και θεσπίζουν διατάξεις οι οποίες κινούνται στην σωστή κατεύθυνση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής Πειραιά και Νήσων και υπογραμμίζει ότι διάφοροι τακτικισμοί και στείρα άρνηση που εδράζονται σε συνδικαλιστικές ακροβασίες, δε χωρούν, ιδιαίτερα, στην παρούσα συγκυρία που βιώνει η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ