Ψυχαναγκασμοί: Μήπως ξέχασα να κλειδώσω το σπίτι;

Ψυχαναγκασμοί: Μήπως ξέχασα να κλειδώσω το σπίτι;

Τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Εισβολή ιδεών που οδηγεί σε καταναγκαστική συμπεριφορά, δηλαδή:

•Οι ιδεοληψίες είναι ιδέες που «κολλάνε» στο μυαλό αθέλητα και προκαλούν δυσφορία, ένταση και αναστάτωση επειδή ερμηνεύονται με λάθος τρόπο.

•Η δυσφορία υποχωρεί μόνον όταν το άτομο προβεί σε κάποια ενέργεια ή πράξη που αισθάνεται την υποχρέωση να κάνει προκειμένου να ανακουφιστεί, δυστυχώς για τον ίδιο μόνο προσωρινά, γιατί η ιδέα επανέρχεται με την ίδια ή περισσότερη ένταση και δυσφορία και άρα πρέπει να ξαναγίνει ο ίδιος κύκλος που δεν τελειώνει. Οι ιδεοληψίες προκαλούν άγχος και οι τελετουργίες ή οι αποφυγές συμβάλλουν στη βραχυπρόθεσμη μείωσή του και ουσιαστικά στη διαιώνιση του προβλήματος.

 -Πώς προκαλείται η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή;

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση σ’αυτό τo ερώτημα. Ωστόσο, φαίνεται ότι γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες καθιστούν κάποιον ευαίσθητο στο να αναπτύσσει προβλήματα με το άγχος, ενώ μαθησιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν την έκλυση και το είδος των ιδεοληψιών και τελετουργιών που θα εμφανίσει. Oπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, το μοντέλο εξήγησης της ασθένειας είναι πολυπαραγοντικό. Για να έχουμε την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου καιρικού φαινομένου π.χ. καύσωνα, χρειάζεται συγκεκριμένα συστατικά να συναντηθούν στο ίδιο σημείο ταυτοχρόνως π.χ. υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, υγρασία.

Η κάθε κατάσταση από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει τον καύσωνα, αλλά χρειάζεται όλες να είναι παρούσες και στη σωστή ποσότητα. Το ίδιο ισχύει κι εδώ. Πολλοί παράγοντες μαθησιακοί και βιολογικοί πρέπει να ταιριάζουν μαζί, ώστε να ευοδωθεί η ανάπτυξη της διαταραχής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ