• Η κακή ψυχολογία επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας;

  12:56 μμ, Παρασκευή 07 Μάρ 2014 12:56 μμ, Παρασκευή 07 Μάρ 2014

  Η κακή ψυχολογία επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας;

  Η έμμηνος ρύση στις γυναίκες διαρκεί περίπου 2 – 7 ημέρες, ενώ συνήθως μεταξύ των διαδοχικών περιόδων μεσολαβούν περίπου 28 μέρες. Τυχόν μεταβολές στον παραπάνω κύκλο, όπως ακανόνιστες περιόδους ή απουσία, μπορεί να υποδηλώνουν κάποια πρόσκαιρη ορμονική διαταραχή. Η τελευταία πιθανόν να οφείλεται σε χρόνια νόσο, σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως στρες ή κατάθλιψη, στην έντονη άσκηση ή στην απώλεια βάρους, με πιο ακραία μορφή την ψυχογενή ανορεξία. Προκειμένου, όμως, να αποδοθούν τα αίτια σε ψυχολογικούς παράγοντες, απαιτείται προηγουμένως ο αποκλεισμός ιατρικών γυναικολογικών καταστάσεων, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, η ενδομητρίωση κ.α.

  Σε ποιες περιπτώσεις διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου «επιβαρύνει» τον οργανισμό και χρήζει αντίστοιχης θεραπείας; Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και η ψυχογενής ανορεξία αποτελούν χαρακτηριστικές ψυχολογικές καταστάσεις για την εμφάνιση της εν λόγω διαταραχής.

  Το μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο περιλαμβάνει αισθήματα μελαγχολίας ή θλίψης, έντονη ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης σε όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν καθημερινά, κόπωση της απώλειας της ενεργητικότητας, δυσκολία συγκέντρωσης και/ή επερχόμενος αυτοκτονικός ιδεασμός. Επιπλέον, παρατηρούνται ανωμαλίες του έμμηνου κύκλου, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία και πονοκέφαλοι.

  Όσον αφορά τη νευρική ανορεξία, το άτομο διακατέχεται από έντονο φόβο ότι θα αυξηθεί το βάρος του ή ότι θα γίνει παχύ, ακόμα και αν είναι κάτω από το κανονικό. Ο τρόπος που βιώνεται το βάρος ή το σχήμα του σώματος διαταράσσεται, επιδρώντας υπέρμετρα στην αυτοαξιολόγηση του ατόμου. Εδώ παρατηρείται αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσιακών κύκλων.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα