• Μικρά λάθη που μειώνουν την αυτοπεποίθησή σου

  8:14 πμ, Τρίτη 04 Μάρ 2014 8:14 πμ, Τρίτη 04 Μάρ 2014

  Μικρά λάθη που μειώνουν την αυτοπεποίθησή σου

  Η αυτοπεποίθησή μας έχει να κάνει με το δικαίωμά μας να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Είναι, επίσης αυτό που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένοι στη ζωή μας.

  Η αυτοπεποίθησή μας τονίζεται από τις επιτυχίες μας, ωστόσο, στην ουσία, δεν εξαρτάται από αυτές, όσο κι αν αυτό μας φαίνεται αρχικά περίεργο. Δε «νιώθω καλά με τον εαυτό μου» επειδή «έχω πετύχει τους στόχους μου», αλλά «νιώθω καλά με τον εαυτό μου» και γι' αυτο «προσπαθώ να πετυχαίνω τους στόχους μου»

  Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Εκπαίδευσης και αντιμετπώπισης Διαταραχών.

  Μερικές υπερβολές στη συμπεριφορά μας φαίνεται ότι μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας και είναι καλό να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε τις συνήθειες αυτές από το καθημερινό μας ρεπερτόριο.

  1. Δεν μπορώ να πω Όχι.

  Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφραζόμαστε ελεύθερα και με ειλικρίνεια για αυτά που θέλουμε και χρειαζόμαστε. Όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες των άλλων, είναι λογικό να προκαλείται μία ένταση. Καλό είναι σε αυτές τις στιγμές να φροντίζουμε να επικοινωνήσουμε με ηρεμία το πώς μας δυσαρεστεί αυτό που μας ζητούν και να αρνηθούμε να δεχτούμε κάτι που μας φέρνει σε δύσκολη θέση.

  Μπορούμε πάντα να ζητήσουμε λίγο χρόνο για να το σκεφτούμε. Καλό είναι να θυμόμαστε, επίσης, ότι έχουμε πάντα το δικαίωμα να αλλάξουμε γνώμη και να πούμε Όχι αργότερα, εφόσον νιώσουμε ότι αυτή είναι η σωστή απάντηση για εμάς.

  2. Προσπαθώ να επιβάλλομαι στους άλλους

  Αν καταλάβουμε ότι έχουμε την τάση να επιβαλλόμαστε στους άλλους, είναι καλό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτή μας τη συνήθεια. Η επιβολή δείχνει ότι δυσκολευόμαστε να αφήσουμε χώρο στους άλλους γύρω μας, μας κάνει κλειστούς στην επικοινωνία και τελικά μας απομονώνει.

  3. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα κομπλιμέντα

  Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας είναι να μάθουμε να αποδεχόμαστε με απλό τρόπο τα θετικά σχόλια από άλλους. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι να πούμε ένα Ευχαριστώ. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε, ή να απολογηθούμε και σίγουρα δεν είναι καλό να περάσουμε στην υποτίμηση του εαυτού μας με κάποιο σχόλιο. Απλώς χαμογελάμε και λέμε 'ευχαριστώ'.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα