• Έχω αυξημένο σάκχαρο. Έχω και διαβήτη;

  4:55 μμ, Δευτέρα 03 Μάρ 2014 4:55 μμ, Δευτέρα 03 Μάρ 2014

  Έχω αυξημένο σάκχαρο. Έχω και διαβήτη;
  Το αυξημένο σάκχαρο είναι μία κατάσταση που απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλές διαδεδομένες λανθασμένες αντιλήψεις γύρω απο αυτό. Ας διαλύσουμε λοιπόν τους μύθους.
  ΓΡΑΦΕΙ Η κ. η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
  Ιατρός Ειδική Παθολόγος
  1.Το αυξημένο σάκχαρο ταυτίζεται με τον διαβήτη.
  Το σωστό είναι ότι:
  Ένας ασθενής μπορεί να πάσχει από αυξημένο σάκχαρο χωρίς όμως αυτό να είναι τόσο υψηλό ώστε να ευρίσκεται σε διαβητικά επίπεδα.
  Τα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι 70-99 mg / dL κατά τη μέτρηση σε μικροβιολογικό εργαστήριο μετά από την κλασσική νυχτερινή νηστεία και λιγότερο από 140 mg / dL όταν πρόκειται για τυχαία μέτρηση ή μεταγευματικό σάκχαρο. Στον διαβήτη το σάκχαρο νηστείας είναι ≥ 126 mg / dL, το μεταγευματικό ή τυχαίο σάκχαρο ≥ 200 mg / dL.
  Τα μη διαβητικά άτομα που πάσχουν από υψηλό σάκχαρο έχουν σάκχαρο νηστείας 100-125 mg / dL και μεταγευματικό ή τυχαίο σάκχαρο 141-199 mg / dL.
  Τα άτομα με υψηλό σάκχαρο μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη στο μέλλον ενώ όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. μεταβολικό σύνδρομο, αυξημένη LDL χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση), αποκτούν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια, στυτική δυσλειτουργία, αγγειακά νοσήματα.
  2. Το υψηλό σάκχαρο έχει ως αίτιο την κακή διατροφή και την παχυσαρκία.
  Το σωστό είναι ότι:
  Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία και η πλούσια σε ζάχαρη κορεσμένα και trans λιπαρά διατροφή είναι η πιο συχνή αιτία αύξησης του σακχάρου του αίματος, πολλά νοσήματα και παθολογικοί παράγοντες επιδρούν στο μεταβολισμό του σακχάρου και ενδέχεται να ευθύνονται για την αύξησή του (π.χ. δυσμενής κληρονομικότητα, φάρμακα, σύνδρομο cushing κ.λπ.). Eπίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πάσχοντες από νεανικό διαβήτη, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, έχουν αυξημένο σάκχαρο λόγω ανεπαρκούς έκκρισης μίας ορμόνης, της ινσουλίνης και όχι λόγω κακής διατροφής.
  Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα