Πόνος στη κοιλιά. Τι μπορεί να κρύβει;

Πόνος στη κοιλιά. Τι μπορεί να κρύβει;

Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα σύμπτωμα που σε κάποια στιγμή μας έχει απασχολήσει όλους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αφορά πάρα πολλές παθήσεις οι οποίες είτε αφορούν όργανα και ιστούς τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα είτε όργανα που βρίσκονται έξω από αυτή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η θέση που εντοπίζεται ο πόνος,  η ένταση,  η περιοδικότητά του  και τα πιθανά συμπτώματα που τον συνοδεύουν.

Σαφώς ο οξύς κοιλιακός πόνος ωθεί τον άρρωστο να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Ο χρόνιος κοιλιακός πόνος είναι επίσης ένα συνηθισμένο ενόχλημα, πολλές φορές βασανιστικό, που αναγκάζει τον άρρωστο ή να υπομένει ή να περιφέρεται από γιατρό σε γιατρό.

Δείτε ενδεικτικά κάποιες από τις παθήσεις που αφορούν όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιακή χώρα και προκαλούν πόνο.

Λιθίαση της χοληδόχου κύστης ή του νεφρού, έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα, διαφραγματοκήλη, κολίτιδα, απόφραξη του εντέρου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οξεία σκωληκοειδίτιδα, ιογενής ηπατίτιδα. Στις δε γυναίκες σαλπιγγίτιδα, εξωμήτρια κύηση, ενδομητρίωση, δυσμηνόρροια. 

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι και ψυχογενούς προέλευσης και είναι συχνό εύρημα σε καταστάσεις νευρώσεων, υστερίας ακόμα και κατάθλιψης.

Όσον αφορά την ένταση του πόνου δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τη βαρύτητα της νόσου που τον προκαλεί. Κατά κανόνα, οι σοβαρές ενδοκοιλιακές παθήσεις προκαλούν έντονο πόνο που ξυπνά τον άρρωστο ή δεν τον αφήνει να κοιμηθεί. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο άρρωστος δεν παραπονιέται έντονα δεν περιορίζει την ανάγκη της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας. Η ηπιότητα των συμπτωμάτων πολλές φορές δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο άρρωστος να απευθυνθεί σε γιατρό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ