ΦΩΤΟ-Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις

ΦΩΤΟ-Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις

«Πρόκειται για την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων. Η πρώτη ενέχεται σε μεγάλο αριθμό εκβιάσεων σε βάρος καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας», ενώ η δεύτερη διέπραττε ληστείες και κλοπές από οικίες» ανέφερε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η τρίτη υπόθεση αφορά την σύλληψη δύο ατόμων που διέπρατταν ληστείες σε υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και super market.

Ειδικότερα, ως προς την πρώτη εγκληματική οργάνωση, μετά από πολύμηνη συστηματική και μεθοδική αστυνομική διερεύνηση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, την Πέμπτη (27-02-2014) πραγματοποιήσαμε παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Κόρινθο, με τη συνδρομή έξι εισαγγελικών λειτουργών, κατά τις οποίες συλλάβαμε 17 άτομα.

Δεκατέσσερις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα της «παροχής προστασίας», παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, ναρκωτικά, ληστεία, τοκογλυφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παράνομης κατοχής όπλων και νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είναι ένας 44χρονος και ένας 54χρονος ημεδαπός, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται επιπλέον 24 άτομα, τα οποία αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2012, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε ομάδα με ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν ενεργά σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική, την Κορινθία, την Ηλεία και το νησί της Πάτμου. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί και διερευνηθεί 22 περιπτώσεις εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων από τους οποίους εισέπρατταν μηνιαίως ποσά, που κυμαίνονταν από 200 έως 1.500 ευρώ το κατάστημα.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση εφάρμοζε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi). Αρχικά επέλεγε την περιοχή και το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους ενδιέφερε. Συνήθως επέλεγαν καφετέριες, μπαρ και συναφή καταστήματα. Ακολουθούσε επαφή με τους καταστηματάρχες και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Προκειμένου μάλιστα να «πείσουν» για τις προθέσεις τους, εμφανίζονταν ως ομάδα στο χώρο, ασκούσαν ψυχολογική και σωματική βία, προκαλώντας πολλές φορές επικίνδυνες και σοβαρές σωματικές βλάβες ή φθορές στα καταστήματα, με σκοπό πάντα την εκβιαστική είσπραξη ή αφαίρεση χρημάτων.

Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν να εκβιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα στις περιοχές αυτές, εδραιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φήμη ότι τις ελέγχουν αποκλειστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, χρησιμοποιούσαν διάφορες τεχνικές, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δράσης. Ενδεικτικά, στο στάδιο της προετοιμασίας, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την τέλεση των εκβιάσεων, αναζητώντας και συλλέγοντας πληροφορίες και στοιχεία για τα πρόσωπα και τα καταστήματα που επρόκειτο να εκβιάσουν.

Στο κυρίως στάδιο της τέλεσης των εκβιάσεων, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν εκφοβιστικά τα όπλα που διέθεταν, ενώ σε επόμενο στάδιο, για να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, αναζητούσαν γνήσια πιστοποιητικά με εικονικές νοσηλείες, προκειμένου να τις προσκομίσουν σε Δικαστήριο για αναβολή εκδίκασης υποθέσεων.

Οι πλέον σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες ενέχεται η οργάνωση, είναι:

– Την 03-04-2013, τέσσερα μέλη της οργάνωσης προκάλεσαν σωματικές βλάβες στον υπεύθυνο καταστήματος που βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής και απαίτησαν εκβιαστικά χρηματικό ποσό 300 ευρώ εβδομαδιαίως. Την 16-04-2013, έξι μέλη της ομάδας εισήλθαν στο κατάστημα, ζητώντας από τον υπεύθυνο την καταβολή του εν λόγω ποσού. Στην άρνησή του να τους δώσει τα χρήματα, τα μέλη της οργάνωσης τον γρονθοκόπησαν και προκάλεσαν υλικές φθορές στο κατάστημα.

– Την 16-06-2013, δύο μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε κατάστημα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και, αφού επιτέθηκαν απρόκλητα σε συγγενικά πρόσωπα των ιδιοκτητών, πυροβόλησαν δύο φορές και διέφυγαν μαζεύοντας τους κάλυκες.

– Την 19-01-2012, τρία μέλη της οργάνωσης, επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, μετέβησαν στην έδρα εταιρείας στον Κορυδαλλό και πυροβόλησαν 19 φορές με πολεμικό τυφέκιο Καλάσνικοφ κατά αυτοκινήτου. Σκοπός των δραστών ήταν να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας να τους καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ.

– Την 31-01-2014 τρία μέλη της οργάνωσης κατόπιν εντολής άσκησαν ψυχολογική και σωματική βία σε δανειολήπτη προκειμένου να καταβάλει στον δανειστή του, ποσό επιπλέον του συμφωνημένου. Μάλιστα, με σφυρί προκάλεσαν κάταγμα στο μικρό δάκτυλο του αριστερού του χεριού, ενώ του αφαίρεσαν και τα χρήματα που είχε μαζί του.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Περίστροφο διαμετρήματος 0.22 mm, με αποξεσμένη τη μάρκα και τον αριθμό του, πιστόλι διαμετρήματος 9 mm και κυνηγετική καραμπίνα, 220 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 52 συσκευές εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος

– Πιστόλι replica και πιστόλι ρίψης αβολίδωτων φυσιγγίων

– Τέσσερα πτυσσόμενα μαχαίρια και σπαθί

– Τρία γκλοπ και δύο σπρέι πιπεριού

– Σαράντα ένα κινητά τηλέφωνα και δεκατρείς (13) κάρτες SIM

– Ποσό 28.000 ευρώ και (657) δολάρια Η.Π.Α.

– Δεκατέσσερα βιβλιάρια καταθέσεων και έξι μπλοκ επιταγών

– Τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μία (1) μοτοσικλέτα

– Τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πέντε συσκευές αποθήκευσης δεδομένων

– Μικροποσότητες κάνναβης

– Κουκούλα τύπου full face και ζυγαριά ακριβείας

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

Πρόκειται για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, η οποία με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπραττε, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2013, ένοπλες ληστείες και διαρρήξεις σε οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Συνελήφθησαν συνολικά τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, από τους οποίους ο ένας είναι 22 ετών, ενώ τα πλήρη στοιχεία των άλλων δύο, επίσης νεαρής ηλικίας συνεργών του, δεν έχουν ακόμη διακριβωθεί. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για ληστείες και διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα και απόπειρες αυτών, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφία, καθώς και παράβαση των νόμων περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Από την αστυνομική έρευνα, έχουν μέχρι στιγμής εξιχνιαστεί 18 υποθέσεις ληστειών και κλοπών, τελεσμένες και απόπειρες, σε διαμερίσματα, ισόγειες οικίες και κατάστημα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ μέρος των κλαπέντων έχει βρεθεί στην κατοχή των συλληφθέντων.

Επισημαίνεται ότι τα ποσά, καθώς και η αξία των κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων αντικειμένων, που οι δράστες είχαν αφαιρέσει, συνολικά υπερβαίνουν τις 86.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης και την πρακτική της εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της εντόπιζαν ισόγειες κατοικίες ή διαμερίσματα, κατά κανόνα του 1ου ορόφου και αφού αναρριχούνταν στα μπαλκόνια, εισέβαλλαν σε αυτές, είτε από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες, είτε παραβιάζοντας τα παράθυρα και τις πόρτες.

Μέλος της εγκληματικής ομάδας παρέμενε εξωτερικά, ως «τσιλιαδόρος», ενώ οι υπόλοιποι, εισέρχονταν στις οικίες, οπλισμένοι με μαχαίρια και κατσαβίδια. Οι δράστες, αφού ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ στις περιπτώσεις που στο εσωτερικό των οικιών βρίσκονταν ένοικοι, τους απειλούσαν με τα μαχαίρια και τα κατσαβίδια και τους ακινητοποιούσαν με σκοινιά, ζώνες, πετσέτες ή μαντήλια.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, συστήθηκε ειδική ομάδα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, στην οποία ανατέθηκε η αναζήτηση, ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών.

Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, απογευματινές ώρες της 25-2-2014, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, εντόπισαν τους τρεις δράστες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν στην περιοχή των Αιγάλεω.

Στην κατοχή των κατηγορουμένων και μετά από έρευνα στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  • δύο πλαστά διαβατήρια αλβανικών αρχών,

  • κατσαβίδι στο ντουλαπάκι του συνοδηγού,

  • τέσσερα κινητά τηλέφωνα,

  • διάφορα κοσμήματα, μεταξύ των οποίων μονόπετρα δαχτυλίδια και βέρες,

  • φορητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (USB),

  • χρηματικά ποσά, καθώς και επτά χρυσές λίρες.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία των δυο κατηγορουμένων, τα πλήρη στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • διάφορα κοσμήματα (χρυσά, λευκόχρυσα και με πέτρες), καθώς και ρολόγια

  • δύο φωτογραφικές μηχανές και μία βιντεοκάμερα

  • δύο συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB,

  • το ποσό των 200 ευρώ,

  • δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,

  • διαβατήριο αλβανικών αρχών,

  • ένα κλειδί αυτοκινήτου,

  • τέσσερα κινητά τηλέφωνα,

  • διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία καθώς και τσάντες αποθήκευσης και μεταφοράς.

Έξω από την οικία των δυο δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε και ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, στις 26-2-2014, παραπέμφθηκαν στον Ανακριτή για κύρια ανάκριση και απολογούνται σήμερα (28-2-2014).

Αναφορικά με την τρίτη υπόθεση, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν, προχθές (26-02-2014) το βράδυ στο Περιστέρι, ένας 35χρονος ημεδαπός, δραπέτης του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, καθώς και μία 33χρονη ημεδαπή, οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2013 διέπραξαν σειρά ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ., καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και super market .

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ληστείας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απόδραση κρατουμένου και υπόθαλψη εγκληματία.

Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν δεκαεπτά περιπτώσεις ενόπλων ληστειών, που διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, την Αργυρούπολη, το Περιστέρι και τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, από τις οποίες απέσπασαν συνολικά ποσό που ξεπερνά τις (29.780) ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις των ενόπλων ληστειών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν τον ίδιο πάντα χαρακτηριστικό και πανομοιότυπο τρόπο δράσης. Ειδικότερα, ο 35χρονος δράστης, κατόπτευε τα καταστήματα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε μεγάλος αριθμός πελατών.

Στη συνέχεια εισερχόταν στα καταστήματα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είτε με κουκούλα full face είτε φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλα τζόκεϊ. Με την απειλή πιστολιού ακινητοποιούσε πελάτες και υπαλλήλους, αφαιρούσε τα χρήματα από τα ταμεία και διέφευγε, αρχικά πεζός, ενώ στη συνέχεια επιβιβαζόταν σε αυτοκίνητο, που οδηγούσε η 33χρονη συνεργός του, η οποία τον περίμενε σε κοντινή απόσταση, έχοντας σταθμεύσει το όχημα.

Μάλιστα για να μην εντοπίζονται, εφάρμοζαν μια ιδιότυπη μέθοδο, καθώς ο 35χρονος κρυβόταν αρχικά στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Όταν πλησίαζαν στην οικία τους, στην περιοχή του Περιστερίου, στάθμευαν σε πιλοτές άλλων πολυκατοικιών και ο 35χρονος έβγαινε από το πορτ μπαγκάζ και επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο ως συνοδηγός.

Σε έρευνα που έγινε στους συλληφθέντες και στο σπίτι τους, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το ποσό των 700 ευρώ, προερχόμενο από ληστεία σε κατάστημα super market , που διέπραξε ο 35χρονος πριν τη σύλληψή του,

  • πιστόλι με δύο γεμιστήρες και συνολικά 22 φυσίγγια, το οποίο χρησιμοποιούσε στις ληστείες,

  • πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με την φωτογραφία του 35χρονου συλληφθέντα,

  • πέντε (5) κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM,

  • πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων και

  • γυαλιά ηλίου, μπλούζες και μπουφάν, τα οποία φορούσε σε διάφορες ληστείες.

Όπως διαπιστώθηκε, ο 35χρονος είχε παραβιάσει τετραήμερη κανονική άδεια, που του χορηγήθηκε από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και έξι μηνών, για ληστεία και παράνομη οπλοφορία.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ