“Η άποψη των άλλων για σένα”-Τι πρέπει να γνωρίζεις

“Η άποψη των άλλων για σένα”-Τι πρέπει να γνωρίζεις

Μήπως κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μια αλλαγή σκέφτεστε την άποψη των άλλων και καταπιέζετε τον εαυτό σας; Μήπως έχει έρθει η ώρα πια να πάψετε να ακούτε τους άλλους και να εστιάσετε στο τι πραγματικά θέλετε και τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε εσείς για να νιώσετε και να ζήσετε καλύτερα;

Γιατί νιώθουμε την ανάγκη να ικανοποιούμε τους άλλους;

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κοινωνικό ον και είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρεται για την άποψη των γύρω του. Θα ήταν σχεδόν παράλογο να υποστηρίξει κανείς ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά μας στον περίγυρό μας είτε αυτό είναι το οικογενειακό, είτε το κοινωνικό είτε το επαγγελματικό μας περιβάλλον . Είναι απόλυτα θεμιτό και υγιές να σεβόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας και να φροντίζουμε οι πράξεις μας να μην τους προκαλέσουν κάποιο κακό. Αυτό δε σημαίνει όμως η συμπεριφορά μας πρέπει να έχει ως άξονα την δική τους ικανοποίηση. Τα δικά μας θέλω είναι εκείνα που πρέπει να ικανοποιούμε τη ζωή, ακόμα και αν δυσαρεστήσουμε κάποιους.

Ο άνθρωπος νιώθοντας ανασφάλεια έχει έμφυτη την ανάγκη να διευρύνει το κοινωνικό του περιβάλλον. Θέλουμε να είμαστε αρεστοί ακόμα και όταν πρόκειται για ανθρώπους γνωστούς και όχι φίλους, για ανθρώπους που θα γνωρίσουμε τυχαία σε μια παρέα, σε ανθρώπους με τους οποίους οι συναναστροφές μας είναι τυπικές… Μπορεί να θέλουμε να είμαστε αρεστοί ακόμα και σε ανθρώπους που… δεν συμπαθούμε ή δεν μας συμπαθούν καν!

Η ανάγκη για αναγνώριση της αξίας μας συνδέεται στενά με το πόσο μεγάλη ή όχι αυτοπεποίθηση έχουμε.  ΟΙ άνθρωποι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση συνηθίζουν να έχουν περισσότερο ανάγκη την επιβράβευση μέσα από τα λόγια και τις πράξεις των συνανθρώπων τους. Η προσπάθειά μας όμως να γίνουμε αποδεκτοί έχει φυσικά και το ανάλογο τίμημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ