Ενοχές: Πώς επηρεάζουν τη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Ενοχές: Πώς επηρεάζουν τη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Συμπτώματα του ενοχικού συναισθήματος

Το ενοχικό συναίσθημα, ακόμη και όταν δεν παράγει εμφανής παθολογία, είναι αιτίο σοβαρών προβλημάτων. Ας δούμε ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στη συμπεριφορά σύμφωνα με τον διακεκριμένο συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Lucio Della Setta.

ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΑ

Οι ενοχές γίνονται αιτία να δημιουργηθούν η θανατοφοβία, ο συνεχής και έμμονος φόβος του θανάτου και η υποχονδρία δηλαδή η υπερβολική ανησυχία για τις σωματικές λειτουργίες και τις διάφορες ασθένειες (που είναι μια πιο συγκρατημένη και αμυντική μορφή του ίδιου πράγματος). Δύο είναι οι λόγοι που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα.

Ο πρώτος είναι ότι όλες οι ενοχοποιήσεις συνοδεύονται από απόσυρση στοργής και αγάπης, την οποία το μικρό παιδί βιώνει σαν απειλή εγκατάλειψης και θανάτου κι αυτό το αίσθημα παραμένει μέσα στο ενοχικό σύμπλεγμα.

Ο άλλος είναι ότι οι ενοχοποιήσεις, που τραυματίζουν πολύ το παιδί, εμποδίζουν την αυτόνομη ανάπτυξή του και το διατηρούν σε κατάσταση υπερβολικής εξάρτησης από τις ιδέες των γονιών. Όταν μεγαλώσει και αρχίσει να παρατηρεί την πραγματικότητα με τα δικά του μάτια -ωθούμενο από το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης που η κάθε νέα γενιά επιτυγχάνει-, καταλήγει σε συμπεράσματα που εν μέρει διαφέρουν από εκείνα των γονέων για το πώς πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του.

Σ’ αυτό το σημείο όμως, καταλαμβάνεται από φόβο μπροστά στην ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών, διότι αντιπροσωπεύουν μια παράβαση. Και τότε είτε παραιτείται από αυτές είτε τις ζει αποσπασματικά σε έναν κοπιώδη ασυνείδητο αγώνα για συμβιβασμό των γονεϊκών απαιτήσεων με την προσωπική αντίληψη για τη ζωή. Αυτό είναι μια κατάσταση μερικού ατομικού ψυχικού θανάτου που θυμίζει το αίσθημα του θανάτου. Η εξάλειψη του ενοχικού αισθήματος -το να ζει κανείς όπως ακριβώς θέλει τη ζωή του, θα έλεγε ο Υιιη£- οδηγεί στην εξάλειψη της υποχονδρίας και του υστερικού φόβου του θανάτου, ή τουλάχιστον στον έλεγχό τους σε ικανοποιητικό επίπεδο που επιτρέπει μια καλή ζωή.

Φυσικά, πίσω από αυτόν το φόβο υπάρχει το ένστικτο της επιβίωσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ