Έχω τροφική δυσανεξία. Τι πρέπει να ξέρω;

Έχω τροφική δυσανεξία. Τι πρέπει να ξέρω;

Ερώτηση αναγνώστη του boro.gr: “Τον τελευταίο καιρό υποφέρω συχνά από φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά και το στομάχι. Νιώθω κουρασμένη και ενώ προσέχω την διατροφή μου παχαίνω. Πήγα στο γιατρό και μου είπε ότι έχω τροφική δυσανεξία. Πείτε μου τι πρέπει να ξέρω”.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τροφική δυσανεξία, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι μια χρόνια αντίδραση του οργανι­σμού σε φαινομενικά αθώες τροφές που συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό μας διαιτο­λόγιο, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, η ντομάτα, το λάδι, το κρέας και ο καφές. Αυτές οι τροφές, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ακίνδυνες και εύπεπτες, σε κάποιους προκαλούν διάφορα προβλήματα, όπως δυσπεψία, φουσκώματα, διάρ­ροια και πόνους στην κοιλιά.

Ο οργανισμός μας πολλές φορές αντιδρά με μη φυ­σιολογικό τρόπο σε κάποιο συστατικό μιας τροφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την απορροφή­σει και να την αφομοιώσει. Για να αντιμετωπίσει την… εχθρική τροφή ενεργοποιεί τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επειδή όμως η διαδικασία αυτή γίνεται συνεχώς (αφού οι τροφές αυτές συνήθως συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας κάθε μέρα), ο οργανισμός  κουράζεται, σταδιακά εξαντλείται και το αμυντικό μας σύστημα αποδυ­ναμώνεται. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέ­ατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί και διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

Τα συμπτώματα

Οι ενοχλήσεις που προκαλούνται από την κατανά­λωση της ύποπτης τροφής δεν εμφανίζονται αμέσως, αλλά έπειτα από τρεις ή και περισσότερες μέρες. Επειδή όμως συνήθως τις τροφές αυτές τις καταναλώνουμε καθημερινά, η αντίδραση του οργανι­σμού είναι συνεχής. Τα συμπτώματα δεν εξαρτώνται από την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει, αφού ακόμη και μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να προκαλέσει δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ