Όταν οι αρνητικές σκέψεις δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε

Όταν οι αρνητικές σκέψεις δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Πώς οι ενοχλητικές σκέψεις χαλάνε τη μέρα και τη νύχτα μας

Σας έχει τύχει να είστε όλη μέρα αγχωμένοι επειδή δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε κάτι άδικο που συνέβη το πρωί; Ή την προηγούμενη εβδομάδα; Αυτή η ανθρώπινη τάση να βασανιζόμαστε προσπαθώντας να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, είναι συνηθισμένη και λανθασμένη. Όταν κολλάμε στις ίδιες κακές σκέψεις, αυτές οι σκέψεις γίνονται όλο και πιο αρνητικές με αυξητικό ρυθμό, τότε μιλάμε για ‘αναμηρυκασμό’, ή ‘αναμάσημα’ της σκέψης. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να βλάψει τόσο τον σωματικό όσο και τον συναισθηματικό σας κόσμο.

Τι ακριβώς είναι το ‘Αναμάσημα’ της Σκέψης

Το ‘ αναμάσημα’ της σκέψης αποτελείται από δύο ξεχωριστές μεταβλητές-τη συλλογή και την αναπαραγωγή. Το κομμάτι της συλλογής μπορεί στην πραγματικότητα να φανεί χρήσιμο –  το να συλλογιζόμαστε για ένα πρόβλημα μπορεί να μας οδηγήσει σε μια λύση. Επιπλέον, το να συλλογίζεστε συγκεκριμένα γεγονότα, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε δυνατά συναισθήματα που σχετίζονται με το θέμα. Εντούτοις, το ‘αναμάσημα’ της σκέψης γενικά, και η αναπαραγωγή της ειδικά, σχετίζονται με λιγότερη ενεργητική συμπεριφορά και περισσότερη αρνητική διάθεση. Όταν αυτό συμβαίνει και σε διαπροσωπικό επίπεδο, όταν δηλαδή αυτή η συμπεριφορά αναμεταδίδεται σε προφορικό επίπεδο, για παράδειγμα σε κάποιο φίλο, μέχρις εξαντλήσεως του θέματος, τότε το άγχος αυξάνει και στους δύο συνομιλητές. Έτσι, αν πιάνετε τον εαυτό σας συνεχώς να κάνει τις ίδιες σκέψεις, αναλογιζόμενοι τι θα έπρεπε να έχετε πει ή κάνει, χωρίς να αναλαμβάνετε μια αντίστοιχη δράση, πιθανώς θα κάνετε τον εαυτό σας να νιώθει περισσότερο στρες και πιθανώς βιώνετε μερικές από τις αρνητικές επιδράσεις του ‘αναμασήματος’ της σκέψης.

Το Τίμημα του ‘Αναμασήματος’ της Σκέψης

Το φαινόμενο της εμμονής μια σκέψης, κατά περίεργο τρόπο μπορεί να γίνεται μία μη ελεγχόμενη διαδικασία, και ενδεχομένως να έχει περάσει κάποια ώρα ώσπου να συνειδητοποιήσετε ότι το κάνετε. Πέραν όμως ότι αποσπά την προσοχή σας, έχει αρνητικές συνέπειες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ