Πως καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έχει κατάθλιψη;

Πως καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έχει κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές ασθένειες της εποχής μας και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο και θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές, τα ποσοστά της οποίας αυξάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Εθνική Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ [National Mental Health Association (NMHA)], ξεκίνησε μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, ώστε να υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για την κατάθλιψη.

Πολλές από τις πληροφορίες σε αυτό το άρθρο προέρχονται από τον διαδικτυακό τόπο της NMHA (http://www.depression-screening.org). Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση του κοινού, η αναγνώριση της κατάθλιψης (στον εαυτό ή σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα) και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας (από ψυχολόγο ή ψυχίατρο), ώστε τελικά ο πάσχων ή η πάσχουσα να ξαναβρεί τη ζωή του και να ξαναγίνει παραγωγικός και ευχαριστημένος.

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

 

Βασικές πληροφορίες για την κατάθλιψη

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που περιλαμβάνει τη μείζονα κατάθλιψη, την μανιο-κατάθλιψη (διπολική διαταραχή) και τη δυσθυμία, μια ελαφρότερη μορφή κατάθλιψης, που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα δυσφορίας και στεναχώριας.

Η κατάθλιψη κάνει το άτομο να χάσει την ευχαρίστηση από την καθημερινή του ζωή, μπορεί να έχει επιπτώσεις σε άλλες ιατρικές παθήσεις και μπορεί να είναι τόσο σοβαρή ώστε να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ