Ελκώδης κολίτιδα. Η σωστή διατροφή για να μη “θυμώνει” το έντερο

Ελκώδης κολίτιδα. Η σωστή διατροφή για να μη “θυμώνει” το έντερο

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του παχέως εντέρου, που μαζί με τη νόσο του Crohn ανήκουν στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Γράφει ο κ. Δελλής Δημήτριος, Διατροφολόγος-Παθολόγος.

Σε αντίθεση με τη νόσο του Crohn, αφορά μόνο το παχύ έντερο. Μπορεί δε να προσβάλει από ένα μικρό μέρος μέχρι  μεγάλη  επιφάνεια του παχέως εντέρου.

Η αιτιολογία της είναι άγνωστη, γι αυτό και θεωρείται αυτοάνοση νόσος. Δηλαδή μέσω μηχανισμών που κατά λάθος πυροδοτούνται από τον οργανισμό, δημιουργείται αυτή η καταστροφή-φλεγμονή του εντερικού βλενογόνου.

Εμφανίζεται σε ποσοστό 35-100 άτομα/100.000. Ενώ θετικό οικογενειακό ιστορικό για ελκώδη κολίτιδα μπορεί να υπάρχει στο 17% των ασθενών.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κατά κανόνα εμφανίζεται σε εφήβους και νέους ενήλικες, αλλά μπορεί να διαγνωστεί με αυξημένη συχνότητα και στην ηλικία περίπου των 50 ετών. Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι η νόσος αυτή είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά από πρόσφατες μελέτες δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά στη συχνότητα μεταξύ γυναικών και αντρών.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι:

  • Τεινεσμός
  • πόνος  στην κοιλιακή χώρα, που συνήθως συνοδεύεται από βλενοαιματηρές κενώσεις
  • αναιμία
  • απώλεια βάρους
  • κούραση
  • ανορεξία
  • αφυδάτωση  ή
  • ένδεια θρεπτικών συστατικών
  • πόνο στις αρθρώσεις
  • δερματικές αλλοιώσεις και
  • προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ