Η σιδηροπενία «ύποπτη» για εγκεφαλικά

Η σιδηροπενία «ύποπτη» για εγκεφαλικά

Η αποκάλυψη ότι η  ανεπάρκεια σιδήρου αυξάνει  τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων επεισοδίων.

Η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού είναι τα ισχαιμικά, που συμβαίνουν όταν μικροί θρόμβοι φράζουν την κυκλοφορία του αίματος (κάτι στο οποίο συμβάλλει και η σιδηροπενία). Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν εγκεφαλικό. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αποτελεί γνώρισμα περίπου δύο δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως (δηλαδή σχεδόν του 30% του πληθυσμού της Γης) συνιστά πιθανό παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό τόσο στους ενήλικους, όσο και στα παιδιά. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει και, επιπλέον, για πρώτη φορά βρίσκει τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η σιδηροπενία αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και η σχέση ανάμεσα στη σιδηροπενία και τα κολλώδη αιμοπετάλια είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, έως τώρα η σημασία της ανακάλυψης είχε παραγνωριστεί, όσον αφορά το ρόλο της σε ένα πιθανό εγκεφαλικό.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, θα είναι να διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατό να μειωθεί, όντως, η πιθανότητα εγκεφαλικού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μέσω θεραπείας της σιδηροπενίας τους. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ