Κρίση πανικού:Τα συμπτώματα σε εφήβους και παιδιά

Κρίση πανικού:Τα συμπτώματα σε εφήβους και παιδιά

 

Η κρίση πανικού είναι μια κατάσταση έντονου φόβου ή δυσφορίας. Υποχωρεί συνήθως σταδιακά μόνη της εντός 10 λεπτών. Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, δυσφορία στο στήθος, εφίδρωση, τρόμο, ναυτία, μούδιασμα, δύσπνοια, ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας, ακόμα και φόβο θανάτου. Τα συμπτώματα αυτά είναι απόρροια της έντονης αντίδρασης του οργανισμού σε ένα στρεσογόνο ερέθισμα και το οποίο δεν μπορεί να ελεγθεί από το άτομο.

Σε αντίθεση με τις περιστασιακές και ήπιες ανησυχίες των παιδιών, η διαταραχή πανικού μπορεί να επηρεάσει δραματικά τη ζωή ενός παιδιού, εμποδίζοντάς του από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Εκτός από την ίδια την κρίση πανικού, αυτό οφείλεται και στο φόβο που αναπτύσσουν τα παιδιά πως θα τους ξανασυμβεί στο μέλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγουν μέρη που νομίζουν πως θα μπορούσε να τους συμβεί μια κρίση πανικού και ανησυχούν έντονα μήπως παγιδευτούν σε μέρη όπου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να τους παρασχεθεί κάπου. Αυτή η συμπεριφορά καλείται «διαταραχή πανικού με αγοραφοβία» Οι νέοι με αυτή τη διαταραχή συχνά  αποφεύγουν μέρη όπου υπάρχουν πολλοί άγνωστοι, όπως σχολικές αίθουσες, συναθροίσεις και εστιατόρια.

Πολλά παιδιά και έφηβοι βιώνουν μία και μοναδική κρίση πανικού, η οποία και δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Ένας μικρότερος αριθμός των παιδιών και των εφήβων θα αναπτύξουν διαταραχή πανικού. Η προδιάθεση για την ανάπτυξη της διαταραχής περιλαμβάνει σύνθετους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η διαταραχή πανικού προσβάλει το 5% των εφήβων και είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Πώς εμφανίζεται η διαταραχή πανικού στους εφήβους και στα παιδιά

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ