• Αφού με αγαπά, γιατί κοιτάει άλλες;

  2:28 μμ, Τετάρτη 19 Φεβ 2014 2:28 μμ, Τετάρτη 19 Φεβ 2014

  Αφού με αγαπά, γιατί κοιτάει άλλες;

  Γιατί απιστούμε; Τι συμβαίνει όταν ενώ όλα πάνε καλά στη σχέση ο σύντροφος κοιτά άλλες γυναίκες;

  Πώς εξηγείται επιστημονικά η τάση για απιστία;

  Γράφει ο Παναγιώτης Κορδούτης, Καθηγητής ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

  Η αγάπη είναι ένα πανανθρώπινο συναίσθημα. Μια παναθρώπινη διεργασία για μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί δεν εμπλέκει μόνο συναισθήματα ουσιαστικά εμπλέκει όλο τον οργανισμό μας τη σκέψη μα τη συμπεριφορά μας ακόμα και τον τρόπο που σχεδιάζουμε το μέλλον μας την καθημερινότητά μας. Δυο πολύ μεγάλοι ερευνητές, η μία στην Αμερική και η άλλη στην Ιταλία η Έλεν Φισερ και η Ντονατέλα Μαρατσίτι έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές μεθόδους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας. Βρήκαμε ότι κινούνται ταυτόχρονα 3 συστήματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο που κατευθύνουν τη συμπεριφορά που έχει να κάνει με την αγάπη.

  Το ένα σύστημα είναι το σεξουαλικό ένστικτο ή το ένστικτο της λαγνείας. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εκφραστεί σεξουαλικά όπως όλα τα όντα. Το δεύτερο σύστημα είναι το σύστημα της έλξης. Είναι ένα σύστημα που μας βοηθά να εντοπίσουμε υποψήφιους συντρόφους ερωτικούς, να αποφασίσουμε ποιος από αυτούς μας κάνει περισσότερο και να μείνουμε λίγο περισσότερο μαζί του. Το τρίτο σύστημα είναι το σύστημα του δεσμού. Αυτά υποκειμενικά ξέρουμε ότι συνυπάρχουνε.

  Θα έχετε ακούσει ανθρώπους που μια χαρά ξέρουν ότι διατηρούν ένα μακροχρόνιο δεσμό ο οποίος τους ικανοποιεί και δεν έχουν καμία διάθεση να τον εγκαταλείψουν ενώ ταυτόχρονα νιώθουν έντονη ερωτική έλξη για κάποιον άλλο άνθρωπο και ακόμη- λίγο ακραίο αλλά συμβαίνει- έχουν τη διάθεση να εκτονωθούν σεξουαλικά με έναν τρίτο.

  Οι ηθικοί κανόνες και ο τρόπος που κατασκευάζει η κοινωνία τον έρωτα φυσικά απαγορεύουν στα άτομα να ενεργοποιούν ταυτόχρονα και τα 3 συστήματα. Επειδή όμως τίποτα δεν υπάρχει τυχαία στη φύση πρέπει να πούμε ότι και τα 3 συστήματα έχουν λόγο ύπαρξης και συναποτελούν μαζί την αγάπη. Το σύστημα της λαγνείας κάνει τους ανθρώπους να κατά κάποιο να εμπορεύονται τον εαυτό τους σαν σεξουαλικά αντικείμενα και να εκφράζονται με έναν τρόπο σεξουαλικά ώστε να προσελκύουν τους άλλους.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα