Με σάλιο η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης

Με σάλιο η έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης

Με τη λήψη λίγου σάλιου θα μπορεί να διαγνωσθεί έγκαιρα η πιθανότητα εμφάνισης  σοβαρής κατάθλιψης στους εφήβους. 

Ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως πλήττει η μείζων κατάθλιψη που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, με επιπτώσεις που μπορούν να φθάσουν έως την αυτοκτονία. Η κατάθλιψη αποτελεί την κυριότερη αιτία αυτοκτονίας.

Από τους 350 εκατ. που  υπολογίζονται οι ασθενείς με κατάθλιψη παγκοσμίως, τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων είναι νέοι μικρότεροι των 24 ετών ενώ οι μισές περιπτώσεις αφορούν ψυχικά ασθενείς μέχρι 14 ετών.

Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν τον πρώτο βιο-δείκτη της μείζονος ή κλινικής κατάθλιψης στους εφήβους, πράγμα που επιτρέπει τη δημιουργία ενός γρήγορου διαγνωστικού και αξιόπιστου τεστ. Ο δείκτης μετρά το επίπεδο της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο σάλιο το πρωί, ενώ παράλληλα -μέσω ερωτηματολογίου- λαμβάνονται υπόψη τυχόν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιος βιολογικός δείκτης που να επιτρέπει την αντικειμενική και έγκαιρη διάγνωσή της κατάθλιψης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ανακάλυψη θα επιτρέψει την πιο έγκαιρη θεραπεία της εν λόγω ψυχικής διαταραχής, που εκδηλώνεται σε ολοένα περισσότερους νέους σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής ‘Αϊαν Γκουντάϊερ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το “New Scientist”, δήλωσαν ότι ο νέος βιολογικός δείκτης θα βοηθήσει ιδιαίτερα στον εντοπισμό εκείνων των αγοριών που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή κατάθλιψη.

Η μελέτη, που έγινε σε δύο ομάδες 660 και 12.000 νέων ηλικίας 13 έως 18 ετών, έδειξε ότι οι έφηβοι με προ-κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης και ταυτόχρονα με αυξημένη κορτιζόλη έχουν έως 14 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν αργότερα με μείζονα (κλινική) κατάθλιψη, σε σχέση με όσους νέους δεν έχουν ούτε τέτοια συμπτώματα, ούτε υψηλή πρωινή κορτιζόλη.

Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για τις έφηβες είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στα αγόρια (τέσσερις φορές), κάτι που, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο εξέλιξης της κατάθλιψης ανάμεσα στα δύο φύλα. Το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη είναι συχνότερη στα κορίτσια παρά στα αγόρια και το νέο τεστ κάνει καλύτερη διάγνωση στα αγόρια, επειδή, για φυσιολογικούς λόγους, η κορτιζόλη είναι εξαρχής πολύ μεγαλύτερη στον οργανισμό των κοριτσιών.

Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της κατάθλιψης, όπως τα γονίδια, η χημεία του εγκεφάλου, ο τρόπος ζωής, η ανατροφή και οι επιδράσεις του περιβάλλοντος. Γεγονότα όπως μια σοβαρή ασθένεια, ένα τραυματικό συμβάν ή η κατάχρηση αλκοόλ μπορούν να «πυροδοτήσουν» την κατάθλιψη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ