Τα «φαντάσματα» του Κολωνακίου

Τα «φαντάσματα» του Κολωνακίου

Συχνά η αξιοποίηση των διατηρητέων από τα ασφαλιστικά ταμεία, εμποδίζεται από το ίδιο το Δημόσιο.

Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και το μόνο που τα χωρίζει είναι μια μεσοτοιχία.

Με τη μόνη διαφορά ότι το ένα είναι ετοιμόρροπο. Τα δύο κτίρια στην οδό νεοφύτου Δούκα, στους αριθμούς 5 και 7, αν και είναι τόσο ίδια, είναι και αρκετά ξεχωριστά: αυτό στον αριθμό 7, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ανήκει σε ασφαλιστικό ταμείο. Ο προηγούμενος φορέας διαχείρισής του ήταν η ΕΥΔΑΠ ενώ με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1988 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.

Το ασφαλιστικό ταμείο που το διαχειρίζεται σήμερα έστησε σκαλωσιές και πήγε να ξεκινήσει τα έργα για την αναστήλωση του. Και τότε συνέβη το απρόοπτο: το υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας το εν λόγω κτίριο – συνολικού εμβαδού 263 τ.μ με αντικειμενική αξία λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ-ως νεότερο μνημείο, πάγωσε τις εργασίες πριν καλά καλά ξεκινήσουν, απαγορεύοντας στο Ταμείο να ακουμπήσει έστω και ένα τούβλο, μέσα ή έξω.

Και έτσι, ο ασφαλιστικός φορέας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί όχι μόνο να εξασφαλίσει κάποια έσοδα από το κτίριο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης όπως προγραμμάτιζε, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε εργασίες για να σταματήσει την ταχεία… επίδραση της βαρύτητας σε διάφορα στοιχεία του κτιρίου που έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε.

Σε αυτή την περίπτωση, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν εμποδίζεται από την αμέλεια των υπευθύνων στα ασφαλιστικά ταμεία ούτε από επιτήδειους «μπαταχτσίδες» ιδιώτες αλλά από το ίδιο το Δημόσιο. Ακριβώς δίπλα, στην οδό Νεοφύτου Δούκα 7, το ίδιο κτίριο βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ