Οι τροφές που κρατούν μακριά την κατάθλιψη

Οι τροφές που κρατούν μακριά την κατάθλιψη

 

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας των ατόμων με σημαντικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

Γράφουν:  Άννα Παπαγεωργίου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»

Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου

Σύμβουλος  Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

 Επ. Υπεύθυνη Κέντρο Συμβουλευτικής Διατροφής «Ευρωστία»

 

Είναι σαφές ότι οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ευνοούν την άνθιση της κατάθλιψης στον Ελληνικό πληθυσμό.

 Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναφέρουν το ρόλο της διατροφής στη διαχείριση και τη πρόληψη της κατάθλιψης. Ας δούμε λοιπόν πως θα κάνουμε τη διατροφή, σύμμαχό μας σε μια ζωή με καλή διάθεση και χαρά!

 

Όπλα εναντίον της κατάθλιψης

  • Απαραίτητα αμινοξέα: τρυπτοφάνη, γλουταμίνη και τυροσίνη.
  • Μέταλλα: ψευδάργυρος, χαλκός, σίδηρος και μαγνήσιο.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα.

Που βρίσκονται αυτά;

Σε τροφές όπως :

  • Προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Αυγό, τυρί και γιαούρτι.
  • Πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.
  • Φασόλια και όσπρια.
  • Φρούτα.
  • Καλαμπόκι.
  • Ψάρια και πουλερικά.

 

 Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ