Είσαι μανιακή με την καθαριότητα;

Είσαι μανιακή με την καθαριότητα;

Κολλημένη με το απολυμαντικό χεριών; Ντουλάπα απόλυτα οργανωμένη, κατά χρώμα, είδος, μέγεθος; Ιδιορρυθμίες όπως αυτές μπορεί απλά να σχετίζονται με το είδος της προσωπικότητάς σας και τις προτιμήσεις σας. Μπορεί όμως να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση: ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ), μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από έμμονες ιδέες και καταναγκασμούς.

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπευτής, Δρ. Γρηγόρης Σίμος.

Πώς μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά εάν κάποιες συμπεριφορές σας αποτελούν συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και απαιτείται ιατρική βοήθεια; Δεν υπάρχει κανένα εύκολο test,λέει ο Jeff Szymanski, διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος ΙΨΔ, το οποίο ΝΑ μπορεί να καταδείξει με σιγουριά τη νόσο. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες συμπεριφορές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δείτε παρακάτω τα 10 πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

1)Το πλύσιμο των χεριών

Το καταναγκαστικό πλύσιμο ή απολύμανση των χεριών είναι τόσο διαδεδομένα στην ΙΨΔ, που οι πάσχοντες «πλυντήρια» αποτελούν μια ευρέως αποδεκτή κατηγορία ατόμων που πάσχουν από ΙΨΔ. Η παρόρμηση προέρχεται από το φόβο των μικροβίων (την πιο κοινή εμμονή στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), αλλά μπορεί να εμπλέκεται και με το φόβο του να προκαλέσουμε αρρώστιες σε άλλους ανθρώπους, ή και φόβο μήπως κάνουμε κάτι ανήθικο.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια: Αν συνεχίζει να σας απασχολεί το θέμα των μικροβίων, ακόμα και μετά το πλύσιμο των χεριών σας, αν ανησυχείτε πως δεν τα έχετε τρίψει αρκετά καλά ή έχετε παράλογους φοβίες για ασθένειες (όπως το να κολλήσετε τον ιό του AIDS από ένα καρότσι του super market), όλα αυτά ίσως θα έπρεπε να σας ανησυχήσουν και να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Ο Jeff Szymanski έχει αναφέρει μια πολύ ανησυχητική συμπεριφορά είναι το να πλένει κανείς τα χέρια του 5 ίσως και παραπάνω φορές την ημέρα και να σαπουνίζει ακόμα και την περιοχή κάτω από κάθε νύχι!

2) Ο υπερβολικός ζήλος για καθαριότητα

Οι άνθρωποι με ΙΨΔ που ανήκουν στην κατηγορία «πλυντήρια», που αναφέραμε παραπάνω, τείνουν επίσης να καθαρίζουν καταναγκαστικά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πλύσιμο των χεριών, έτσι και το καθάρισμα του σπιτιού είναι συχνά ένας τρόπος ανακούφισης από τη μικροβιοφοβία. Παρόλο που το καθάρισμα βοηθά να απομακρυνθούν οι έμμονες ιδέες, ωστόσο αυτό δε διαρκεί πολύ και μάλιστα την επόμενη φορά η επιθυμία για καθάρισμα είναι εντονότερη.

Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια: Όταν ξοδεύετε απίστευτα πολλές ώρες της ημέρας στο καθάρισμα του σπιτιού, είναι σχεδόν σίγουρο πως συνδέεται με ΙΨΔ. Είναι όμως πιο δύσκολο να καταλάβουμε εάν το καθημερινό καθάρισμα του σπιτιού, διάρκειας 1 ώρας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πάσχετε από ΙΨΔ. «Το σημαντικό είναι το να καταλαβαίνουμε πότε να σταματήσουμε, λέει ο Dr. Michael Jenike, ψυχίατρος στο Γενικό Νοσοκομείο Της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη. Αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να καθαρίζετε γιατί νιώθετε ανήσυχοι και φοβισμένοι, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ