• Τοξικά απόβλητα στον Ασπρόπυργο

  9:25 πμ, Παρασκευή 14 Φεβ 2014 9:25 πμ, Παρασκευή 14 Φεβ 2014

  Υγρά τοξικά απόβλητα χύμα στον Ασπρόπυργο

  Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής παίρνουν δείγμα από μια λίμνη με τοξικά απόβλητα ακριβώς δίπλα στα σπίτια του οικισμού Νεόκτιστα στον Ασπρόπυργο.

  Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η περιοχή χρησιμοποιείται από επιτήδειους ως ανοιχτή χωματερή λυμάτων, μπάζων και κάθε είδους αποβλήτων.

  «Κάθε πρωί κατά τις 9 πίνω τον καφέ μου με τον άντρα μου, δίπλα στο παράθυρο. Πριν από καμιά εικοσαριά μέρες, λοιπόν, είδαμε και πάλι ένα βυτιοφόρο να κατεβαίνει από το βουνό. Γνωρίζοντας τι έγινε την τελευταία φορά που είδαμε βυτιοφόρα να ανεβαίνουν στο βουνό, ο άντρας μου άρπαξε το παλτό του και έτρεξε στο αυτοκίνητο. Τους ακολούθησε και πρόλαβε να δει ότι ανήκε σε μια εταιρεία συλλογής αποβλήτων. Λίγο μετά ανεβήκαμε στο βουνό, εκεί απ’ όπου έφυγε το βυτιοφόρο, και είδαμε τι είχε αφήσει: μια λίμνη στο χρώμα της σκουριάς».

  Τοξικά

  Βρισκόμαστε στα Νεόκτιστα, έναν φτωχικό οικισμό που βρίσκεται σχεδόν σε επαφή με τις δεξαμενές των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο. Η κ. Μαρία και ο σύζυγός της, κάτοικοι για δεκαετίες του οικισμού, ζουν μια πραγματικότητα αδιανόητη για το «πολιτισμένο» Λεκανοπέδιο. Πριν από ένα έτος, για παράδειγμα, κάποιος εγκατέλειψε απέναντι από το σπίτι τους επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν με φροντίδα της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής.

  Μάλιστα ο τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος προσέλαβε ντετέκτιβ για να βρει ποιοι πετούν απόβλητα γύρω από τον οικισμό, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χθες, συνεργείο με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, που βρίσκεται μερικά μόλις μέτρα κάτω από την περιφερειακή Αιγάλεω.

  «Κάθε τόσο, κάποιος έρχεται εδώ γύρω, είτε στο ρέμα είτε στον παράδρομο της περιφερειακής και “αμολάει” σκουπίδια, μπάζα, απόβλητα, ούτε ξέρουμε κι εμείς», λέει ένας γείτονας. «Πρόκειται περί εγκληματιών!», λέει οργισμένη η αντιπεριφ ερειάρχης Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου, που συνόδευσε τον έλεγχο. «Εδώ ζουν φτωχοί άνθρωποι και κάποιοι παίζουν με την υγεία τους».

  Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Το 2011 στα Νεόκτιστα είχε αποκαλυφθεί ένα παράνομο εργαστήριο επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων. Την προηγούμενη εβδομάδα στον Ασπρόπυργο αποκαλύφθηκε μια χωματερή με νοσοκομειακά απόβλητα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της πόλης (βλ. «Κ» 7.2.2014). Ανάλογες περιπτώσεις ανακαλύπτονται καθημερινά από τους ελάχιστους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, τους επίσης λιγοστούς επιθεωρητές Περιβάλλοντος, το εξαιρετικά δραστήριο τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ασφάλειας Αττικής. Κατά κοινή ομολογία, η Δυτική Αττική είναι η «πίσω αυλή» της Αθήνας. Μια «πίσω αυλή» που συνεχίζει να ζει στις δικές της, άδικες συνθήκες.

  Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα