ΦΩΤΟ-Ουρά 15χλμ στα σύνορα με την Τουρκία

ΦΩΤΟ-Ουρά 15χλμ στα σύνορα με την Τουρκία 

Περισσότερα από 1000 φορτηγά έχουν αποκλειστεί στην περιοχή εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα σε Βουλγαρία και Τουρκία σχετικά με τον αριθμό των διμερών αδειών διέλευσης για τις διεθνείς μεταφορές που οδήγησε στο κλείσιμο των βουλγαρικών συνόρων για τα φορτηγά που έρχονται από την Τουρκία.

Τα 15 χλμ ξεπερνά η ουρά που έχει σχηματιστεί στο τουρκικό συνοριακό φυλάκιο στα Ύψαλα με αποτέλεσμα το ελληνικό τελωνείο στους Κήπους στην Αλεξανδρούπολη να είναι αδιάβατο.

Οι μεταφορείς στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν κατευθύνονται προς το ελληνικό τελωνείο με αποτέλεσμα να έχει «φρακάρει» ο δρόμος αφού οι δυνατότητες εξυπηρέτησης από τους Κήπους είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Φορτηγά με ευαίσθητα προς κατανάλωση προϊόντα, εύφλεκτα υλικά, εκρηκτικά και χημικά βρίσκονται αποκλεισμένα για τρίτη ημέρα σήμερα ενώ σύμφωνα με τον αναγνώστη του enikos.gr και αποκλεισμένο οδηγό τους Κήπους κύριο Βλάσση Καβούρη, τα φορτηγά υπολογίζονται πάνω από 1000 οπότε ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να απεγκλωβιστούν. Κατά συνέπεια εγείρεται τεράστιο θέμα αλλοίωσης και καταστροφής των προϊόντων τους, κινδύνου εξαιτίας των χημικών φορτίων αλλά και υγιεινής για τους οδηγούς που είναι εγκλωβισμένοι. «Η μόνη βοήθεια που έχουμε είναι από τον τουρκικό Ερυθρό Σταυρό που μας μοιράζει τρόφιμα και νερό» είπε στο enikos.gr ο κ.Καβούρης.

Οι Βούλγαροι μεταφορείς είχαν κοινοποιήσει το Σάββατο την πρόθεσή τους να προβούν σε αποκλεισμό του συνοριακού σταθμού αν η τουρκική πλευρά δεν είχε προσέλθει σε μία συνάντηση με το βουλγαρικό Υπουργείο Μεταφορών. Στα τέλη Ιανουαρίου, η Τουρκία ανέστειλε την ισχύ των αδειών διέλευσης, που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας με τη Βουλγαρία για τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές. Η Τουρκία διεκδικεί 125.000 άδειες διέλευσης για το 2014, έναντι 15.000 αδειών σήμερα, ενώ εξέδωσε 5.000 άδειες για τους Βούλγαρους μεταφορείς. Το 2013, η Τουρκία απέρριψε μία συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει η Βουλγαρία, για τη διαπραγμάτευση των ποσοστώσεων αδειών και άλλων θεμάτων σχετικών με τις μεταφορές.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, οι μεγάλες εταιρείες οδικών μεταφορών, έπειτα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας της διμερούς συνάντησης, αποφάσισαν να απέχουν από την κινητοποίηση αποκλεισμού του συνοριακού σταθμού, ο οποίος πραγματοποιείται από τις μικρές εταιρείες, που είναι αντιμέτωπες με πτώχευση, λόγω του ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στην Τουρκία.

Το Βουλγαρικό Υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το Σάββατο, στην οποία διευκρίνιζε ότι «έπειτα από επανειλημμένα αιτήματα της βουλγαρικής πλευράς, η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε επισήμως ότι μια διμερής συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος των αδειών διέλευσης θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, στις 21 Φεβρουαρίου».

Δείτε τη φωτογραφία

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ