Γιατί οι άνδρες είναι τόσο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους;

Γιατί οι άνδρες είναι τόσο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους;

 

Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν κάποιους άνδρες να αντιδρούν στον ανταγωνισμό, είτε σαν μπόνομπο-πίθηκος, είτε σαν χιμπατζήδες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke και Harvard αναφέρουν πως, ο μέσος άνδρας βιώνει ορμονικές αλλαγές όμοιες με του παθητικού μπόνομπο-πιθήκου πριν τον ανταγωνισμό, αλλά ένας άνδρας που «μοχθεί για τη θέση του» υπόκειται σε αλλαγές που αντικατοπτρίζουν αυτές που εντοπίζουμε σε ένα χιμπατζή.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings του National Academy of Sciences. αποκαλύπτει διαφορετικά επίπεδα ορμονών στους δύο εγγύτερους συγγενείς μας, τους μπονόμπο-πιθήκους και τους χιμπατζήδες, ενόψει ανταγωνισμού.

Οι χιμπατζήδες ζουν σε αρσενικοκρατούμενες κοινωνίες, όπου το κύρος είναι υψίστης σημασίας και η επιθετικότητα σοβαρή. Στους μπονόμπο, το θηλυκό είναι πάντα το πιο κυρίαρχο και η ανοχή επιτρέπει πιο ευέλικτη συνεργασία και μοίρασμα φαγητού.

Οι επιστήμονες έχουν συχνά αναρωτηθεί αν οι διαφορές στην ανταγωνιστική συμπεριφορά θα μπορούσαν να εξηγηθούν εν μέρει από διαφορετικές ψυχολογικές ανταποκρίσεις στον ανταγωνισμό. Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές από το Harvard και το Duke συνέλεξαν σάλιο από τους πιθήκους με μπατονέτα βουτηγμένη σε καραμέλα, στη συνέχεια υπολόγισαν τα επίπεδα ορμόνης, πριν και μετά, σε ζεύγη από κάθε είδος, όταν παρουσιάστηκε ένας σωρός φαγητό.

Ανακάλυψαν πως τα αρσενικά και των δύο ειδών που ήταν ανυπόμονα και δεν μπορούσαν να μοιραστούν με τις συντρόφους τους, παρουσίασαν ορμονικές αλλαγές εν αναμονή του ανταγωνισμού για το φαγητό, αλλά οι μπονόμπο και οι χιμπατζήδες ήταν εντελώς διαφορετικοί ως προς το ποιες ορμόνες αυξήθηκαν.

Οι αρσενικοί χιμπατζήδες παρουσίασαν μια αύξηση τεστοστερόνης, που θεωρείται πως προετοιμάζει τα ζώα για ανταγωνισμό ή επιθετικές αλληλεπιδράσεις/επαφές. Αντιθέτως, τα αρσενικά μπονόμπο παρουσίασαν αύξηση κορτιζόλης, που συνδέεται με το στρες και πιο παθητικές κοινωνικές στρατηγικές σε άλλα ζώα.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ