Ο καιρός στο Σότσι από τον Σάκη Αρναούτογλου

Ο καιρός στο Σότσι από τον Σάκη Αρναούτογλου

 

Η επιλογή του τόπου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να φαίνεται παράξενη καθώς το Σότσι βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Νίκαια σε σχεδόν υποτροπικό κλίμα και μέχρι σήμερα ήταν περισσότερο γνωστό στους τουρίστες ως καλοκαιρινό θέρετρο όπου μπορούσε κανείς να αγναντεύει τον χιονισμένο Καύκασο!

Κι όμως τα βουνά γύρω από το  Σότσι (κάτι σαν την οροσειρά της Πίνδου) είναι αυτά που κάνουν το συγκεκριμένο σημείο κατάλληλο για τους Χειμερινούς Αγώνες. καθώς αγγίζουν και τα 3.000 μέτρα ύψος με χιόνι που κρατά έως και τον Ιούνιο.

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στο ίδιο το Σότσι όπου ακόμα και τους και κατά τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία έχει συνήθως θετικό πρόσημο ενώ , η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Φεβρουάριο, το δεύτερο πιο κρύο μήνα του έτους, είναι λίγο κάτω από τους 10 ° C  (στην Πάτρα είναι 15°).

 

 

Η περιοχή με το απαιτούμενο χιόνι βρίσκεται στο χειμερινό θέρετρο του Krasnaya Polyana το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές στο παρελθόν για τους τουρίστες που ήθελαν να περάσουν μετά το μπάνιο στη Μαύρη Θάλασσα μία ακόμη ημέρα στους λόφους για σκι.

Το χωριό της Krasnaya Polyana βρίσκεται περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της κοιλάδας του ποταμού Μζύμτα στα 600 περίπου μέτρα. Το αλπικό σκι, το freestyle και το snowboard, θα πραγματοποιηθούν ωστόσο στο οροπέδιο της Rosa Chutor σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα.

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία λοιπόν, ο καιρός κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνει την σήμερα  Παρασκευή,18:14 ώρα Ελλάδος θα πρέπει να είναι πολύ καλός με τον ανατολικό καταβάτη άνεμο να χαρίζει αρκετή ηλιοφάνεια στην περιοχή και τον υδράργυρο να αγγίζει τους 7 με 9 βαθμούς πάνω από το μηδέν. Στην περιοχή Krasnaya Polyana που επικράτησε ισχυρός παγετός το πρωί της Παρασκευής, την ώρα έναρξης ο υδράργυρος θα πρέπει να “σκαρφαλώσει” κοντά στους +4 βαθμούς Κελσίου.

Ο καλός καιρός σύμφωνα και με τα φρέσκα προγνωστικά στοιχεία θα πρέπει να κρατήσει μέχρι την Τρίτη όπου αναμένοντται ασθενείς γενικά βροχές ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις πιστεύω ότι θα πρέπει να σημειωθούν πάνω περίπου από τα 1200 περίπου μέτρα! Από την Τετάρτη ξανα βελτίωση και άνοδος της θερμοκρασίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ