Αγρότες: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις

Αγρότες: Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις

 

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες στη βόρεια Ελλάδα, καθώς δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τα φορολογικά τους.

“Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις για την επιβίωσή μας” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Χρήστος Καμτσής από την Πέλλα, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, ενώ άλλοι καταγγέλλουν «εμπαιγμό» τους από τους αρμόδιους κυβερνητικούς θεσμούς.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Κώστας Λιολιόπουλος (μέλος της Πρωτοβουλίας) αναγνώρισε ότι έχουν γίνει “βήματα” από πλευράς της κυβέρνησης, αλλά, όπως τόνισε, “ακόμα και με τις βελτιώσεις επί των μέτρων που ανακοινώθηκαν, ο αγροτικός κόσμος δεν θα επιβιώσει”.

Σήμερα το πρωί, οι αγρότες της Ημαθίας από το μπλόκο της Κουλούρας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της εφορίας στη Βέροια και αργότερα πρόκειται να αποφασίσουν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, ενώ σήμερα αναμένεται να αναπτυχθούν και νέα σε Αλμωπία και Έδεσσα, σύμφωνα με τον κ. Καμτσή.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για αύριο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων, ενώ σήμερα στη Νίκαια αναμένεται να βρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σήμερα το απόγευμα αποφασίζουν και οι Σερραίοι αγρότες τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ενώ ησυχία επικρατεί -προς το παρόν- σε Δράμα και Καβάλα.

Στο μεταξύ, το μπλόκο των αγροτών στην Ορεστιάδα ενισχύουν σήμερα αγρότες από τα χωριά Βάλτο, Νεοχώρι και το Πύθιο, ενώ δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες ημέρες να δημιουργηθεί νέο στην Κορνοφωλιά, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αντώνη Πολυσάκη, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου προγραμματίζουν να διαμαρτυρηθούν στην εφορία Ορεστιάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Δευτέρα πρόκειται να γνωστοποιήσουν τη θέση τους οι Νέοι Αγρότες, με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων να παίρνει συγκεκριμένη θέση.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Λένε “όχι” στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, “φρένο” στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ