Ληξούρι-«Κάθε σπίτι σειόταν επί 15 δευτερόλεπτα»

Ληξούρι-«Κάθε σπίτι σειόταν επί 15 δευτερόλεπτα»

Περισσότερο από δύο εκατοστά μετακινούνταν κατά τη διάρκεια του σεισμού κάθε σπίτι σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο των 6 Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν στις 26 Ιανουαρίου στην Κεφαλονιά, ενώ η ταλάντωση των κτιρίων διαρκούσε, σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, 15 δευτερόλεπτα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις πρώτες αναλύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Όπως εξηγεί στο «Έθνος» ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, «διαπιστώσαμε ότι ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, είχε κατά τη διάρκεια του συμβάντος μία κίνηση 2.2 εκατοστών μέχρι να επανέλθει στην αρχική του θέση. Μέχρι να σταθεροποιηθεί η κεραία περνούσαν 15 δευτερόλεπτα, τόσο χρόνο αισθανόταν ότι διαρκεί ο σεισμός και όποιος τον έζησε στην περιοχή. Τα μεγέθη αυτά αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στο επίκεντρο», λέει ο σεισμολόγος.

«Παράλληλα, υπολογίστηκε η επιτάχυνση εκείνου του σεισμού στα 0.56 g και του πρόσφατου σεισμού των 5.9 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, στα 0.6 g. Πρόκειται για μεγάλα μεγέθη. Τα κτίρια δέχθηκαν μεγάλη δύναμη». Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Γκανάς σημειώνει πως παρατηρείται φυσιολογική ακολουθία με 950 μετασεισμούς από τις 26 Ιανουαρίου και 150 δονήσεις από τον σεισμό της Δευτέρας και μετά.

 

Πηγή: Έθνος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ