Η «πλούσια» ζωή μιας μεγάλης φωνής

Η «πλούσια» ζωή μιας μεγάλης φωνής

Η γλυκιά χαρακτηριστική φωνή της αλλά και τα τραγούδια της όχι μόνο την καθιέρωσαν ως  «είδωλο» την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά σημάδεψαν και τις ερωτικές στιγμές των παλαιότερων.

Η Ευγενία Βραχνού ή Τζένη Βάνου, όπως έγινε γνωστή στο πεντάγραμμο, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1939 και ήταν μια γυναίκα που είχε γνωρίσει την αγάπη, την επιτυχία αλλά και τον πόνο και την κακοποίηση. Το όνομά της το είχε αλλάξει για να μην αντιληφθεί ο πατέρας της, ότι παρά τις αντιρρήσεις του, εκείνη έκανε καριέρα ως τραγουδίστρια. Η μητέρα της είχε εγκαταλείψει νωρίς τον πατέρα της και γι αυτό της είχε απαγορευθεί να βλέπει το παιδί της. Ο άνθρωπος που στάθηκε πάντα δίπλα της και την μεγάλωσε με αγάπη ήταν η γιαγιά της.

Ο Μίμης Πλέσσας στη ζωή της

Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970 κυριάρχησε στο λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας λαϊκά.

Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών. Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

Για τη δουλειά της βραβεύτηκε στην Ισπανία, την Πολωνία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία.

Η ζωή μετά το τραγούδι

Πριν η επάρατος την καταβάλει, η Τζένη Βάνου είχε ανοίξει ένα μίνι μάρκετ στη Νέα Σμύρνη κι αυτή ήταν η βασική πηγή των εσόδων της. Όπως είχε ομολογήσει σε συνέντευξη η νύχτα την είχε κουράσει αν και για πολλά χρόνια το τραγούδι βοηθούσε στην προσωπική της ισορροπία: «Έβγαινα στην πίστα, μπροστά στον κόσμο, έκλεινα τα μάτια κι έλεγα: “Τώρα τραγούδα”. Μόνο αυτό ισορρόπησε τα λάθη που έκανα. Μεγάλοι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου διαμορφώνεται μέχρι τα 5-6 χρόνια του. Εμένα λοιπόν αυτή η περίοδος της ζωής μου ήταν φριχτή και δυστυχώς αυτή διαμόρφωσε και όλα τα υπόλοιπα στα χρόνια που ήρθαν». Η ίδια έχει ομολογήσει ότι ο σύντροφός της για εφτά χρόνια και πατέρας των παιδιών της την κακοποιούσε. Έφυγε από αυτή τη σχέση όταν τα παιδιά άρχισαν να καταλαβαίνουν όσα συνέβαιναν.

Ο καρκίνος

 Πριν λίγο καιρό η επάρατος νόσος χτύπησε την πόρτα της. Το αντιμετώπισε. Τον Αύγουστο του 2013 έκανε επέμβαση στον λαιμό για να της αφαιρεθεί ο όγκος. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τις αρχές του 2014 όταν ένιωσε ξαφνικά πόνους στη μέση. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν στο νοσοκομείο έδειξαν πως ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις σε όλο της το σώμα, με ραγδαίους ρυθμούς.

Σήμερα το κορμί της δεν άντεξε. Η μεγάλη καλλιτέχνης άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά, όπου νοσηλευόταν.

Η κηδεία της θα γίνει στη Νέα Σμύρνη

Ακούστε τα τραγούδια της

Τζένη Βάνου – “Δυο τρεις ζωές”, 1965

 

Τζένη Βάνου – “Τώρα τι θα γίνω;”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ