Δημοφιλές αλλά επικίνδυνο το σολάριουμ

 Δημοφιλές αλλά επικίνδυνο το σολάριουμ 

Την επικινδυνότητα του τεχνητού μαυρίσματος για τους νέους και τη δημόσια υγεία γενικότερα αναδεικνύει στην εργασία της η Ελένη Λινού, Καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Αναλύοντας δεδομένα από πολλές διαφορετικές έρευνες και σε βάθος 20ετίας, η ερευνητική ομάδα της κ. Λινού υπολόγισε ότι 450.000 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο συνδέονται με τη χρήση κρεβατιών μαυρίσματος. Όπως αναφέρει, η συσχέτιση μεταξύ του τεχνητού μαυρίσματος και καρκίνου του δέρματος είναι γνωστή. Ωστόσο, σκοπός της έρευνας είναι να αναδείξει την έκταση του προβλήματος στις δυτικές χώρες όπου τα κρεβάτια μαυρίσματος είναι ιδιαίτερα δημοφιλή

Λαμβάνοντας υπόψη μελέτες οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά 406.696 συμμετέχοντες από ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία, η έρευνα της κ. Λινού καταλήγει μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα ότι το 35% των ενηλίκων, το 55% των φοιτητών και το 19,3 των εφήβων έχουν κάνει τεχνητό μαύρισμα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εργασίας, τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στις δυτικές χώρες αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία.

Τέλος, ενώ η χρήση σολάριουμ με UV ακτινοβολία μια φορά δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, η κ. Λινού αναφέρει πως, σε αντίθεση με το φως του ήλιου, όσο περισσότερο κάποιος εκθέτει το εαυτό του σε κρεβάτι μαυρίσματος , τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο. “Δεν υπάρχειασφαλέςεπίπεδο χρήσης τεχνητού μαυρίσματος“, καταλήγει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ