• Οι φοβίες που δημιουργεί το κάπνισμα

  4:16 μμ, Παρασκευή 31 Ιάν 2014 4:16 μμ, Παρασκευή 31 Ιάν 2014

  Οι φοβίες που δημιουργεί το κάπνισμα

  Οι φόβοι της διακοπής καπνίσματος απομυθοποιούνται, τρέμετε την πρόσληψη βάρους, την κακή διάθεση ή την περίπτωση αποτυχίας; Ξανασκεφτείτε το.

  Γνωρίζετε πως πρέπει να κόψετε το κάπνισμα για χάρη της υγείας σας. Επομένως τι σας εμποδίζει;

  Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

  Ίσως φοβάστε την αύξηση βάρους, που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση, ή ότι μπορεί να μη τα καταφέρετε. Όμως αν δε γίνουν τα πράγματα απαραιτήτως έτσι;

  Είναι η στιγμή να παραμερίσετε για πάντα τους φόβους διακοπής του καπνίσματος. Οι ειδικοί σας αποκαλύπτουν γιατί κάποιοι απ’ αυτούς τους φόβους δεν ισχύουν και γιατί κανένας απ’ αυτούς δε θα ‘πρεπε να σας αποτρέψει από το να διακόψετε.

  Φόβος: θα πάρω πολύ βάρος

  Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν πως θα πάρουν βάρος όταν διακόψουν το κάπνισμα. Αλλά δεν παίρνουν βάρος όλοι όσοι διακόπτουν το κάπνισμα.

  «Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο σώμα που προκαλούν στους ανθρώπους τη υπερεπιθυμία για υδρογονάνθρακες όταν διακόπτουν το κάπνισμα» λέει ο Michael Steinberg, MD, MPH, διευθυντής του Πανεπιστημίου Ιατρικής κι Οδοντιατρικής του Προγράμματος εξάρτησης από τον καπνό του Νιου Τζέρσεϋ. «Η νικοτίνη είναι καταπιεστής της όρεξης, οπότε όταν οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, τείνουν να έχουν αυξημένη όρεξη».

  Όμως αν πάρετε βάρος, η μέση αύξηση είναι μεταξύ 3-5 κιλών όχι 25 ή 50 που φοβούνται οι άνθρωποι.

  Επιπλέον, θα έπρεπε να πάρετε πάνω από 50 κιλά μετά τη διακοπή πριν καν απορρίψετε τα οφέλη που παρέχει στην υγεία σας η διακοπή του καπνίσματος.

  Η πρόσληψη βάρους γενικά συμβαίνει στην αρχή, στις μέρες και εβδομάδες που κόβετε τη νικοτίνη.

  Αν χρησιμοποιείτε θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης όπως έμπλαστρο ή τσίχλα, συνήθως δεν παρατηρείτε αρκετά την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων, λέει ο Steinberg. Κι όταν πια σταματήσετε το φάρμακο, μπορείτε καλύτερα να ελέγξετε το βάρος λίγο πιο προσεκτικά.

  Αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, πάρτε μέτρα για να εμποδίσετε την προσθήκη βάρους όπως να αυξήσετε το πρόγραμμα άσκησης σας ή να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα βαδίσματος. Αποθηκεύστε στα ντουλάπια σας μόνο υγιεινά σνακ κι αντικαταστήστε τους κενούς από θερμίδες υδατάνθρακες για πιο υγιεινά φαγητά όπως το φυστικοβούτυρο ή ένα μήλο ή λίγο τυρί με κράκερς.

  Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα