Οι τύποι του άγχους και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι τύποι του άγχους και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Οι αγχώδεις διαταραχές, μαζί με την κατάθλιψη, είναι οι συχνότερες ψυχικές διαταραχές. 

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, το 24-30% των ασθενών που προσεγγίζουν τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη.

Δυο έρευνες που έγιναν στον ελληνικό πληθυσμό έδειξαν ότι το 8% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές.

Από την επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία, (ΕΠΙΨΥ).

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι συχνότερες στις γυναίκες (με αναλογία 2:1 ή 3:1 σε σχέση με τους άνδρες), σε άτομα χαμηλού μορφωτικού και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, στους άνεργους και στους πάσχοντες από χρόνια σωματικά νοσήματα.

Συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο να εμφανιστεί υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και υπονομεύουν την επαγγελματική λειτουργικότητα (απουσία από την εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα κ.λ.π) του πάσχοντος. 

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή           

Προσβάλλει το 3-8% του γενικού πληθυσμού, είναι συχνότερη στις γυναίκες (2:1 σε σχέση με τους άνδρες), τους συγγενείς των πασχόντων (το 35% των συγγενών πρώτου βαθμού εμφανίζει ΓΑΔ) και σε άτομα εκτεθειμένα σε χρόνιες ψυχοπιεστικές συνθήκες. Χαρακτηρίζεται από επίμονη και ακαθόριστη ανησυχία, η οποία δεν εκλύεται από συγκεκριμένες συνθήκες, δεν προκαλεί θορυβώδεις οξείες κρίσεις (όπως η διαταραχή πανικού) αλλά είναι διάχυτη και καταλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του ατόμου. Την κλινική εικόνα συμπληρώνουν η εύκολη κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης («σα να αδειάζει το μυαλό»), η ευερεθιστότητα, η ψυχοκινητική ανησυχία («κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα»), η μυϊκή ένταση και οι διαταραχές του ύπνου. Συνυπάρχει πολύ συχνά με άλλες ψυχικές διαταραχές (π.χ. διαταραχή πανικού, κατάθλιψη κλπ.). Συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ΓΑΔ μπορεί να εκδηλωθούν από πολλές σωματικές αρρώστιες ή φάρμακα (σκλήρυνση κατά πλάκας, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, βιταμίνη Β12, αναπνευστική ανεπάρκεια, αμφεταμίνες, πενικιλίνη κ.α.).

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ