Αντιδράσεις για τον αγωγό TAP

Αντιδράσεις για τον αγωγό TAP

Η σύσταση οργανωτικής επιτροπής αγώνα κατά της όδευσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) από την πεδιάδα των Ταναγών Φιλίππων αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Καβάλας και της Δράμας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει η κοινοπραξία της κατασκευάστριας εταιρείας, στις 9 Φεβρουαρίου 2014, στο συνεδριακό κέντρο “Απόστολος Παύλος”, στην Τοπική Κοινότητας Λυδίας του Δήμου Καβάλας.

Την ίδια ώρα έξω από το συνεδριακό κέντρο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμπλεκόμενων φορέων της Καβάλας και της Δράμας προκειμένου να γνωστοποιηθεί στην εταιρεία η αντίδραση των κατοίκων στο ενδεχόμενο διέλευσης του αγωγού από την πεδιάδα. “Με τον τρόπο αυτό θα δείξουμε στην εταιρεία και σε όσους τη στηρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε τη συγκεκριμένη όδευση” δήλωσε ο κ. Σιμιτσής.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως στην εκδήλωση θα αναπτυχθεί ένας “εποικοδομητικός διάλογος”, μέσα από τον οποίο θα πειστεί η εταιρεία “για την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του σχεδιασμού για διέλευση του αγωγού μέσα από μια μεγάλη αγροτική καλλιεργήσιμη έκταση”.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη στην οποία καταθέτει την πρόταση για εναλλακτική διέλευση του αγωγού ώστε να παρακαμφθούν τα Τενάγη, η οποία δεν έχει, ωστόσο, αξιολογηθεί ακόμη από την εταιρεία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ- ΤΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης στην πρόταση τεκμηριώνεται επιστημονικά το θέμα με αναφορές στην τύρφη των Τεναγών, τη συνίζηση και την έλλειψη σταθερής θεμελίωσης κατά μήκος των καλλιεργήσιμων αγροτικών περιοχών, που απαιτείται για ένα τέτοιο έργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ