Χάος στο δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η οικονομική επιθεωρήτρια

Χάος στο δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η οικονομική επιθεωρήτρια

Για «απόλυτο χάος» στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, με την κατάθεση της οποίας ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρήκε στον Δήμο, όταν κλήθηκε να διενεργήσει τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, η εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας, Αν. Τσεμπερά, μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνταν στον Δήμο και κινούνταν «πέρα από κάθε εφαρμογή νόμου».

«Ήταν καταλυμένοι όλοι οι νόμοι», υπογράμμισε, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διενεργηθείσα έρευνα, με την ίδια να προσφεύγει ουκ ολίγες φορές στις εισαγγελικές αρχές της πόλης για να τη διευκολύνουν τα ελεγχόμενα πρόσωπα στην περάτωση του έργου της.

Αναφερόμενη στον πρώην ταμία, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τις πληρωμές των παρακρατούμενων φόρων προς τη ΔΟΥ και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οικονομική επιθεωρήτρια κατέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις και μεταφορές ποσών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, αφού χρησιμοποιούνταν απλές αποδείξεις.

 Όπως είπε, ο πρώην ταμίας, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με αποφάσεις δημάρχων, από το 1991 δεν ελέγχονταν παρά μόνο μία φορά το χρόνο, στο τέλος αυτού (31/12), σε μέρα ημιαργίας.

Επικαλούμενη δε την προανακριτική κατάθεση του Π. Σαξώνη, η Αν. Τσεμπερά υποστήριξε ότι για τη δράση του γνώριζαν τόσο ο τέως δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι, για την ίδια υπόθεση, καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια.

 Έπειτα από σχετική ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη διαφορά του 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του τέως δημάρχου, στο πλαίσιο της έρευνας για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Την αναφορά αυτήν την αμφισβήτησε ευθέως η υπεράσπιση του Β. Παπαγεωργόπουλου, προσκομίζοντας, μάλιστα, στο δικαστήριο σχετικές οικονομικές πραγματογνωμοσύνες.

Νωρίτερα, την εξαίρεση της Αν. Τσεμπερά από τη διαδικασία εξέτασής της ως μάρτυρα είχαν υποβάλει οι υπερασπιστές όλων των κατηγορουμένων, πλην του Παν. Σαξώνη, με το αιτιολογικό ότι λειτούργησε ως προανακριτική υπάλληλος στην υπόθεση. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής, δεύτερης συνεδρίασης του δικαστηρίου, δεν έλειψε η ένταση, όταν οι συνήγοροι του Μ. Λεμούσια και του Παν. Σαξώνη διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να τους επαναφέρει στην τάξη.

Επιπλέον, ο δικηγόρους του πρώην γενικού γραμματέα, γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε προφορική μήνυση σε βάρος της οικονομικής επιθεωρήτριας για παράβαση καθήκοντος, τονίζοντας ότι αυτή στοχοποίησε τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια. Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση της ίδιας μάρτυρος.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ