Υπάρχει ένα μυστικό για να βρεις την αγάπη

Υπάρχει ένα μυστικό για να βρεις την αγάπη

Η κρυφή συνταγή των πετυχημένων σχέσεων: Πρέπει πρώτα να αγαπήσετε τον εαυτό σας πριν αγαπήσετε κάποιον άλλον. 

Πολλές φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους: αγαπάνε τους γύρω τους, τα δίνουν όλα σε μία σχέση ή στην οικογένειά τους, και όμως, στο τέλος καταλήγουν να μην έχουν αυτά που συναισθηματικά τους είναι απαραίτητα.  Στη ζωή πολλές φορές είναι ευκολότερο να κοιτάξουμε προς τα έξω αντί να κοιτάξουμε προς τα μέσα, να στραφούμε στον περίγυρο και όχι στον εαυτό, να επενδύσουμε στους άλλους και όχι σε εμάς τους ίδιους.  

Γράφει για το boro.gr  η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr). 

Στην καθημερινή ζωή είναι πολλές φορές ευκολότερο να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αγαπήσει και να αποδεχτεί πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά όταν έρχεται η ώρα για τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε είμαστε πιο απαιτητικοί και δεν τον συγχωρούμε τόσο εύκολα.  Συχνά μάλιστα γινόμαστε ανελέητοι στην προσπάθειά μας να είμαστε τέλειοι και να τα κάνουμε όλα άψογα.

Ποια είναι τα συνηθισμένα λάθη παραμέλησης του εαυτού;

Όταν κανείς βάζει στάνταρντς και προϋποθέσεις για να αγαπάει τον εαυτό του, ήδη έχει κάνει το πιο σοβαρό λάθος.  Αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχεται ή δεν αγαπάει τον εαυτό του όπως είναι, παρά μόνο με την προϋπόθεση να έχει πετύχει κάτι.  Ακόμα, όταν ένα άτομο χρειάζεται πρώτα να είναι αρεστό στους άλλους για να είναι καλά με τον εαυτό του, αυτό επίσης δείχνει ότι δυσκολεύεται να αποδεχτεί τον εαυτό του και ότι προσπαθεί μέσα από τη γνώμη των άλλων να καταλάβει και να εκτιμήσει το ποιος είναι.

Σε άλλες περιπτώσεις, πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να νευριάσουν οι άλλοι μαζί τους, και άρα ανέχονται τα πάντα σε υπερβολικό βαθμό, προκειμένου να είναι αρεστοί και να διατηρήσουν μια θετική αυτοεικόνα.  Όταν λοιπόν κανείς ποτέ δεν «αντιμιλάει», δε λέει τη γνώμη του και πιέζεται για να φανεί καλός και αρεστός, τότε το μήνυμα που δίνει στους άλλους αλλά και στον ίδιο είναι ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ