Τα είδη των αρνητικών ανθρώπων και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Τα είδη των αρνητικών ανθρώπων και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Υπάρχει κάποιο φιλικό πρόσωπο στη ζωή σας που αφότου βρεθείτε μαζί του, σας αφήνει ψυχολογικά εξουθενωμένους, με μια αίσθηση ότι σας έχει απορροφήσει ζωτική ενέργεια; Μήπως κάθε φορά που βρίσκεστε με τον προϊστάμενό σας νιώθετε ότι ‘αδειάζετε’ από την ψυχική σας δύναμη; Μήπως οι συζητήσεις με τους γονείς ή τον/την σύντροφό σας καταλήγουν, ενώ δεν έχετε καβγαδίσει απαραιτήτως, σε μια ψυχική εξουθένωση από τη μεριά σας;

Γράφει η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Σύμφωνα με τον Aμερικανό ψυχολόγο Άλμπερτ Μπέρνσταϊν, δεν είστε οι μόνοι που έχετε τέτοιου είδους εμπειρία. Στο βιβλίο του τα ‘Συναισθηματικά Βαμπίρ’, ο Μπέρνσταϊν περιγράφει πώς άτομα του οικείου περιβάλλοντος, που κανείς τα εμπιστεύεται και τα αγαπά, άτομα τα οποία είναι φιλικά, ευχάριστα, συμπαθητικά, γοητευτικά, γενικά υπεράνω πάσης υποψίας, καταλήγουν να γίνονται ψυχικά επικίνδυνα!

Όπως τα βαμπίρ τρέφονται με το αίμα των θυμάτων που επιλέγουν, έτσι και τα συναισθηματικά βαμπίρ τρέφονται με την ψυχική και συναισθηματική δύναμη των θυμάτων που επιλέγουν. Τα συναισθηματικά βαμπίρ δεν είναι απαραίτητα νέες γνωριμίες, πολύ συχνά είναι άτομα με τα οποία κανείς έχει σχέση για πολύ καιρό.

Συνήθως η άφιξή τους στη ζωή ενός ατόμου είναι σταδιακή και με όμορφο τρόπο γοητεύουν το θύμα τους, ώστε να του απομυζήσουν την ψυχική δύναμη κι ενέργεια που χρειάζονται τα ίδια για την επιβίωσή τους.

Κι επειδή αυτό δε γίνεται με θεαματικό τρόπο ή με αρνητικό τρόπο, το ‘θύμα’ δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται κι αισθάνεται τόσο άσχημα μετά από, για παράδειγμα, μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που του χαμογελούσε συνεχώς και τον κοίταζε στα μάτια.

Άλλες φορές πάλι, τα συναισθηματικά βαμπίρ αντιδρούν απρόσμενα, εστιάζονται σε κατηγορίες και όχι σε κομπλιμέντα, έχουν έναν τρόπο να διαστρεβλώνουν τα πράγματα εις βάρος του συνομιλητή τους, είναι τα άτομα που τρελαίνουν τους γύρω τους γιατί τους ‘σφάζουν με το βαμβάκι’.

Ο Δρ Μπέρνσταϊν επισημαίνει ότι πρόκειται για προσωπικότητες των οποίων η συμπεριφορά (λόγια και πράξεις) προκαλούν όχι μόνο αρνητικά συναισθήματα στους γύρω τους, αλλά και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, ταχυκαρδία, δηλαδή ψυχοσωματικές εκδηλώσεις της εσωτερικής τους δυσφορίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ