Τι είναι οι νευρώσεις και πως τις αντιμετωπίζουμε

Τι είναι οι νευρώσεις και πως τις αντιμετωπίζουμε

Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπους των οποίων το στυλ ή η στάση μας μπερδεύει, μας δημιουργεί στρες, μας μπλοκάρει και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει και κάνει τις απλές καταστάσεις να γίνονται περίπλοκες και να φτάνουν σε αποκορύφωμα όπως καβγάδες, έντονες αντιθέσεις, στεναχώρια και δυσαρμονία.Μία σημαντική μορφή στο χώρο της ψυχολογίας, η Κάρεν Χόρνει, συνέλαβε και ανέπτυξε μια από τις γνωστότερες θεωρίες της νεύρωσης. Πίστευε ότι η νεύρωση προκύπτει από βασικό άγχος το οποίο προέρχεται από τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).

Το βασικό αυτό άγχος -άρα και οι νευρώσεις- μπορεί να προέρχονται από διάφορους παράγοντες, όπως την άμεση ή έμμεση κυριαρχία που μπορεί να αισθάνεται ένα άτομο στη ζωή του, από αδιαφορία των άλλων προς αυτό, από άστατη συμπεριφορά των γονιών προς το παιδί, έλλειψη σεβασμού στις ανάγκες του, απουσία πραγματικής καθοδήγησης, υπερβολικός θαυμασμός για το παιδί ή καθόλου θαυμασμός, έλλειψη ζεστασιάς και αυθεντικότητας, απαίτηση των γονιών να παίρνει το παιδί το μέρος του ενός ή του άλλου στους καβγάδες τους, υπερβολική ή καθόλου υπευθυνότητα, υπερπροστασία, απομόνωση από συνομήλικους, αδικία, διακρίσεις, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, εχθρική ατμόσφαιρα, κοκ.

 

Οι 10 νευρωτικές ανάγκες εντάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

1) Ανάγκες που μας ωθούν προς τους άλλους

Αυτές οι νευρωτικές ανάγκες ωθούν το άτομο να ζητάει διαρκώς επιβεβαίωση και αποδοχή από τους άλλους. Το άτομο αυτό έχει ανάγκη τη γνώμη των άλλων, «κρέμεται» από πάνω τους και διαρκώς χρειάζεται αποδείξεις ότι το αγαπάνε.

2) Ανάγκες που μας απομακρύνουν από τους άλλους

Πρόκειται για ανάγκες που δημιουργούν εχθρότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτά τα άτομα περιγράφονται ως ψυχρά, αδιάφορα και απόμακρα.

3) Ανάγκες που μας ωθούν εναντίον των άλλων

Αυτές οι νευρωτικές ανάγκες καταλήγουν σε εχθρότητα και την ανάγκη του ατόμου να ελέγχει τους άλλους γύρω του. Αυτοί οι άνθρωποι περιγράφονται ως «δύσκολοι», κακότροποι και κυριαρχικοί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ