Οι προϋποθέσεις για να λάβει άδεια ένας κρατούμενος

Οι προϋποθέσεις για να λάβει άδεια ένας κρατούμενος

 

“Θέμα” αδειών των κρατουμένων τίθεται, με αφορμή την “εξαφάνιση” του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος αποφάσισε να μην επιστρέψει στη φυλακή μετά την άδεια εννέα ημερών που είχε λάβει.

Οι άδειες στους κρατούμενους χορηγούνται ως τακτικές, έκτακτες ή εκπαιδευτικές και η χορήγηση τους αποφασίζεται από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από το διευθυντή των φυλακών, την κοινωνική λειτουργό και από τον προεδρεύοντα σε αυτό εισαγγελέα, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 3 του Ν. 3772/2009 έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη χορήγηση της άδειας και να την παραπέμψει στο Δικαστήριο Εκτέλεσης Ποινών ως Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται αμετάκλητα.

Ο κατάδικος θα πρέπει να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του, χωρίς ευεργετικό υπολογισμό των ημερών ποινής λόγω εργασίας, και η κράτησή του να έχει διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε περίπτωση έκτισης ισοβίου κάθειρξης, η κράτηση πρέπει να έχει διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη.

Οι προϋποθέσεις για να λάβει άδεια κάποιος κρατούμενος:

-Να μην εκκρεμεί κατά του κατάδικου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος.

-Να εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, τέλεσης νέων εγκλημάτων.

-Να συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της άδειάς του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ