Πτώση στις τιμές κατοικιών και στην Αράχωβα

Πτώση στις τιμές κατοικιών και στην Αράχωβα

Πτώση που αγγίζει ακόμα και το 52% καταγράφουν από την αρχή της κρίσης έως σήμερα οι τιμές των χειμερινών εξοχικών κατοικιών στους πάλαι ποτέ δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, σχεδόν 10.000 εξοχικά είναι σήμερα απούλητα, καθώς η κρίση έχει πλήξει τη συγκεκριμένη αγορά, ίσως περισσότερο και απ’ ό,τι αυτή της κύριας κατοικίας.

Η ζήτηση σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των συμβολαιογραφικών συλλόγων, ο αριθμός των αγοραπωλησιών καταγράφει μέσο ετήσιο ρυθμό πτώσης της τάξεως του 28,2% από το 2007 μέχρι και το τέλος του 2012.

Ανάλογη καθοδική πορεία καταγράφουν και οι τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με την Geoaxis, οι αξίες σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως η Αράχωβα, ο Αγιος Αθανάσιος, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα Κορινθίας καταγράφουν πτώση της τάξεως του 44% κατά μέσον όρο, σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2008.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, περιοχές όπως η Αράχωβα αποτελούσαν τη «Μέκκα» των χειμερινών εκδρομέων. Η Αράχωβα είχε αποκτήσει τον τίτλο της «Μυκόνου του χειμώνα». Η ζήτηση για απόκτηση κατοικίας στο βουνό ήταν τέτοια, που σύντομα η ευρύτερη περιοχή της Αράχωβας δεν επαρκούσε, ωθώντας τους κατασκευαστές σε όλο και πιο απομακρυσμένους οικισμούς, με τις τιμές να διαμορφώνονται ανάλογα, αλλά σε κάθε περίπτωση σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.

Σήμερα, η αγορά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο, συγκριτικά με πριν από την κρίση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, οι τιμές συνεχίζουν την πορεία «διόρθωσης».

Για παράδειγμα, στον Αγιο Αθανάσιο, η σημερινή τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 1.560 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο, μια πτώση κατά 53%, έναντι των 3.300 ευρώ/τ.μ. του 2008. Ανάλογη εικόνα συναντά κανείς και στην Αράχωβα, όπου από τα 3.000 ευρώ/τ.μ. το 2008, σήμερα, η μέση τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας υποχώρηση της τάξεως του 47%.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας η πτώση αγγίζει το 38%, καθώς οι τιμές σήμερα δεν ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ/τ.μ., έναντι 2.250 ευρώ/τ.μ. το 2008. Τέλος, στο Καρπενήσι, η μέση τιμή πώλησης σήμερα είναι της τάξεως των 1.450 ευρώ/τ.μ. και είναι 37% χαμηλότερη από τα 2.300 ευρώ/τ.μ. που ήταν οι κρατούσες τιμές του 2008.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη πτώση που έχει συντελεστεί, η καθοδική πορεία δεν έχει ανακοπεί, δείγμα του ότι ούτε στο εν λόγω επίπεδο τιμών είναι εφικτό να καταγραφούν πράξεις αγοραπωλησίας, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος του αποθέματος των απούλητων κατοικιών. Ετσι, με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου του έτους, η μέση υποχώρηση των τιμών στις εν λόγω περιοχές άγγιξε το 7% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, η κάμψη της αγοράς των χειμερινών εξοχικών κατοικιών οφείλεται εν πολλοίς στους ίδιους λόγους που έχουν προκαλέσει τη συνολική κάμψη της αγοράς κατοικίας. Ειδικότερα, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και η αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν καταστήσει τα ακίνητα μια μη ελκυστική επιλογή, ιδίως όταν πρόκειται για εξοχικές κατοικίες, που ούτως ή άλλως συνιστούν είδος «πολυτελείας».

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ