Φοβούνται ντόμινο στις σχολές

Φοβούνται ντόμινο στις σχολές

Σήμερα το πρωί, θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Καποδιστριακού, προκειμένου να συζητήσει τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την «παράλυση» του ιδρύματος για 14 εβδομάδες και να αναζητηθούν λύσεις για την αναπλήρωση των μαθημάτων, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Η λύση πάντως, όπως αναφέρουν καθηγητές στο «Εθνος», δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλα τα τμήματα, καθώς ορισμένα από αυτά παραμένουν ακόμη κλειστά λόγω καταλήψεων (Φιλοσοφική σχολή), ενώ σε κάποια άλλα όπου απαιτούνται και εργαστηριακά μαθήματα (για παράδειγμα σε Χημικό, Βιολογικό κ.λπ.) τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα τμήματα που θα αποφασίσουν παράταση του ακαδημαϊκού έτους θα πρέπει να ανακοινώσουν ασφυκτικό πρόγραμμα σπουδών και εξετάσεων μέχρι το καλοκαίρι, που θα επιβαρύνει πρωτίστως τους φοιτητές αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές.

Στο τμήμα της Νομικής, ο πρόεδρος Θεόδωρος Φορτσάκης αναγκάστηκε χθες να κλείσει τη γραμματεία, καθώς ομάδα διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διαμαρτύρονταν για την απόφαση της συνέλευσης. Προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια ή κατάληψη, αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά η γραμματεία.

Στο Καποδιστριακό, πάντως, σε αρκετά τμήματα τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά μετά τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, στην Ιατρική τα κλινικά μαθήματα ουσιαστικά δεν σταμάτησαν ποτέ, ενώ έχουν ξεκινήσει και πάλι τα προκλινικά. «Δεν τίθεται θέμα απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές μας», διαβεβαίωσε ο Θάνος Δημόπουλος, πρόεδρος της Ιατρικής σχολής. Στην ιστοσελίδα της σχολής μάλιστα αναρτώνται καθημε��ινά ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα μαθημάτων αλλά και εξετάσεων.

Κατά τα λοιπά, με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΔΑΠ επιρρίπτει ευθύνες για το τρίμηνο «λουκέτο» σε μειοψηφίες του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Είναι οι ίδιοι, επισημαίνει η ΔΑΠ, «που ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών επανήλθε σε κανονική λειτουργία, επιμένουν να κρατούν κλειστές κάποιες σχολές με παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθόδους». Ευθύνες όμως επιρρίπτει και στη διοίκηση του ιδρύματος, η οποία «όλες αυτές τις εβδομάδες αρνήθηκε επιδεικτικά να εκπληρώσει το καθήκον της και να ανοίξει τις σχολές, όπως έπραξαν άλλα ιδρύματα».

Στο Αριστοτέλειο «όμηροι» μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Φιλολογίας, που κρατά υπό κατάληψη τη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ, παρέμειναν και χθες οι φοιτητές οκτώ τμημάτων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική, λόγω μη συμπλήρωσης των αναγκαίων ωρών διδασκαλίας.

Ο σκοπός της κατάληψης, που ήταν να «μπλοκάρει» την εξωτερική αξιολόγηση τριών τμημάτων της Σχολής, δεν επετεύχθη, αφού η διαδικασία διεξάγεται κανονικά. Ωστόσο, οι φοιτητές αρνούνται να λύσουν την κατάληψη, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου του πρύτανη, του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής και μελών της Συγκλήτου που τους επισκέφτηκαν χθες για να τους μεταπείσουν.

Πηγή: ethnos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ