Ύποπτη η μαριχουάνα για σχιζοφρένειες

Ύποπτη η μαριχουάνα για σχιζοφρένειες

Οι άνθρωποι και ιδίως οι έφηβοι που κάνουν συχνή χρήση μαριχουάνας (κάνναβης), καπνίζοντάς την σχεδόν κάθε ημέρα επί τουλάχιστον τρία χρόνια, εμφανίζουν αφύσικες αλλαγές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες σχετίζονται με ελαττωμένη μνήμη και μειωμένες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -άλλη μία που δείχνει ότι τα λεγόμενα «μαλακά» ναρκωτικά δεν είναι ακίνδυνα- αναφέρει επίσης ότι η τακτική χρήση κάνναβης φαίνεται να επιφέρει αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μοιάζουν με τη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Nortwestern, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Μάθιου Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα σχιζοφρένειας “Schizophrenia Bulletin”, επισήμαναν πως τυχόν αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αναμένεται να οδηγήσει σε συχνότερη χρήση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των νέων.

Οι εγκεφαλικές ανωμαλίες και τα προβλήματα μνήμης παρατηρήθη��αν σε νέους 21 έως 22 ετών, οι οποίοι κάπνιζαν τακτικά μαριχουάνα κατά την εφηβεία τους, αλλά την είχαν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει πως η επίπτωση της χρόνιας χρήσης μαριχουάνας παραμένει σε βάθος χρόνου.

Η νέα μελέτη ήταν η πρώτη που μελέτησε -με τη χρήση μαγνητικής απεικόνισης- βαθύτερες περιοχές του εγκεφάλου κάτω από τον φλοιό. Όσο νωρίτερα είχε αρχίσει ένας νέος να καπνίζει κάνναβη, τόσο πιο αφύσικες ήσαν οι εγκεφαλικές περιοχές του που σχετίζονται με την μνήμη.

Εξάλλου, η νέα έρευνα ενισχύει τις υπάρχουσες ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες πως η πρόωρη και συχνή χρήση μαριχουάνας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, από τους 15 χρήστες μαριχουάνας που είχαν σχιζοφρένεια, το 90% είχαν αρχίσει να κάνουν τακτική χρήση του ναρκωτικού πριν εμφανίσουν την ψυχική νόσο.

«Αν κάποιος έχει οικογενειακό ιστορικό σχιζοφρένειας, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτύξει κι αυτός σχιζοφρένεια, σε περίπτωση που είναι συχνός χρήστης μαριχουάνας. Αν επίσης κανείς έχει σχιζοφρένεια και καπνίζει τακτικά μαριχουάνα, τότε αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο κακής μνήμης, πράγμα που θα έχει επίπτωση σε όλες τις καθημερινές λειτουργίες του», δήλωσε ο Μάθιου Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ