Αφού με αγαπάει γιατί με πληγώνει;

Αφού με αγαπάει γιατί με πληγώνει;

Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε μήπως μιλάμε άλλη γλώσσα και δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι, πόσες φορές δεν νιώσαμε αδικημένοι γιατί ο άλλος παρεξήγησε τις πράξεις ή τις λέξεις μας. Η επικοινωνία, ο διάλογος, δεν είναι μόνο λέξεις και προτάσεις. Είναι και όλα τα μη λεκτικά νοήματα.

Μη λεκτική επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει ότι δεν είναι λόγος. Στάση σώματος, χροιά και τόνος της φωνής, γκριμάτσες, χειρονομίες. Όλη αυτή η μη λεκτική επικοινωνία είναι αυτή που μας βοηθάει να καταλάβουμε τι θέλει να πει ο άλλος ή/και τι πραγματικά εννοεί.

Η φράση έλα εδώ μπορεί να ειπωθεί σαν προσταγή «Έλα εδώ!» και να υπονοεί οφείλεις να έρθεις εδώ χωρίς αντιρρήσεις και η ίδια φράση μπορεί να ειπωθεί ναζιάρικα «Ελααα εδώ…» και να δηλώνει μια τρυφερή και παιχνιδιάρικη  διάθεση. Οι περισσότερες παρεξηγήσεις στην επικοινωνία αφορούν τον τρόπο που λέγονται τα πράγματα και όχι τις ακριβείς λέξεις.

Η σιωπή είναι επικοινωνία

Πολλοί πιστεύουν ότι η σιωπή δεν είναι επικοινωνία. Όμως με τη σιωπή μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Δεν απαντώ για δεν δίνω καμία σημασία σε ότι λες. Δεν απαντώ γιατί έχω συγκινηθεί πάρα πολύ. Δεν απαντώ γιατί δεν έχω καταλάβει τι λες ή τι μου ζητάς. Δεν απαντώ γιατι σε φοβάμαι, δεν ξέρω πως θα αντιδράσεις και τρέμω. Βλέπουμε λοιπόν πως η σιωπή μπορεί να πει πολλά, και για αυτό είναι σημαντικό να μην κρυβόμαστε πίσω από φράσεις όπως «Δεν σου είπα κάτι, πως κάνεις έτσι» και να λέμε αυτό που πραγματικά σκεφτόμαστε ή νιώθουμε.

Τονισμός

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι ο τονισμός. Σε έναν καβγά και οι δύο πιστεύουν πως έχουν δίκαιο. Γιατί; Εστιάζουν σε άλλο σημείο. Ο σύζυγος λέει δεν αντέχω τις φωνές σου και πάω στο άλλο δωμάτιο. Η σύζυγος λέει: φωνάζω γιατί πάντα φεύγεις από εκεί που συζητάμε και αλλάζεις δωμάτιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ