Ανοίγουν τα πανεπιστήμια

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια

 

Ημέρα κρίσιμων εξελίξεων είναι η σημερινή στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετά την πολύμηνη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας για το άνοιγμα των δυο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τη διακοπή των κινητοποιήσεων λήγει, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους και των εξεταστικών είναι ασφυκτικό.

Η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών είναι η πρώτη Σχολή στην οποία ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν σήμερα τα μαθήματα για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Σχολής Θ. Φορτσάκη «τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου 2013-2014 αρχίζουν τη Δευτέρα 9-12-2013 (σ.σ. σήμερα) σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί».

Πολλές διοικήσεις Σχολών, έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να καταρτίζουν προσχέδια προγραμμάτων διδασκαλίας με αυστηρό και πιεσμένο πρόγραμμα για τους φοιτητές που θα περιλαμβάνουν μαθήματα και εργαστήρια ακόμα και τα Σάββατα, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες.

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα ΕΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα του τερματισμού της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου, ενώ οι εγγραφές των πρωτοετών θα πραγματοποιηθούν μετά από σχετική ανακοίνωση της γραμματείας του τμήματος.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζεται, σύμφωνα με την απεργιακή επιτροπή. Το μέτωπο, ωστόσο, έχει διασπαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ του συλλόγου των υπαλλήλων τάσσεται υπέρ της αναστολής της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με ανοικτό το πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ανακοινώσει ότι σήμερα θα προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των συναδέλφων τους που συντάσσονται με την απόφαση της απεργιακής επιτροπής για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος ανέστειλαν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Θα πραγματοποιήσουν, πάντως, νέα γενική συνέλευση την προσεχή Πέμπτη με αντικείμενο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απέναντί τους.

Τέλος, από σήμερα ξεκινά και η διπλή δικαστική «περιπέτεια» για τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Θ. Πελεγρίνης θα καταθέσει ανωμοτί, με αφορμή ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση είχε διαταχθεί έπειτα από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνέχεια, είχε συσχετιστεί με αυτή την έρευνα και η επίμαχη ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, εκκρεμεί η κρίση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μετά από σχετική προσφυγή που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ