• Ρεύμα και θέρμανση στις ευπαθείς ομάδες

  7:27 πμ, Κυριακή 08 Δεκ 2013 7:27 πμ, Κυριακή 08 Δεκ 2013

  Ρεύμα και θέρμανση στις ευπαθείς ομάδες

  Λύση στο τραγικό αδιέξοδο των φτωχότερων νοικοκυριών που εν μέσω της κακοκαιρίας και λίγο πριν την εορταστική περίοδο κινδυνεύουν να παραμείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

  Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή των προέδρων των Ενώσεων Περιφερειών και Δήμων, Γ. Σγουρού και Κ. Ασκούνη καθώς και του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την άμεση επανασύνδεση και την αναστολή των διακοπών ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των κοινωνικών-προνοιακών δομών, δήμων, Περιφερειών και της εκκλησίας την 1η Νοεμβρίου.

  Οι λίστες με τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού θα αποσταλούν στις επιτροπές ανά νομό, που, επίσης, αποφασίστηκε σήμερα να συγκροτηθούν, στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του Διαχειριστή του Συστήματος, Δήμων και Περιφερειών όπου θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επανασύνδεση.

  Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι οι επανασυνδέσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. ο Διαχειριστής του Συστήματος έχει τη δυνατότητα να επανασυνδέει 1000 μετρητές την ημέρα, πανελλαδικά.

  Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν καταναλωτές που για διάφορους λόγους (άγνοια, έλλειψη τυπικών προϋποθέσεων, κλπ.) δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

  Εκτός από τη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι προωθείται δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους κατοίκους Αττικής και Θεσσαλονίκης που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (συνολικά 272.000 καταναλωτές), κατά τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση ώστε να περιορίζεται η χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (τζάκια, ξυλόσομπες, κλπ.). Την Πέμπτη αναμένεται η απάντηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε σχετική πρόταση του ΥΠΕΚΑ που εχει ήδη αποσταλεί.

  Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκε επίσης:

  -Εντατικοποίηση της ενημέρωσης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προκειμένου να ενταχθούν νοικοκυριά που δεν έχουν κάνει αιτήσεις ενώ το δικαιούνται. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 470.000 καταναλωτές, αριθμός που αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρυσι οπότε ήταν λιγότεροι από 300.000.

  -Έκδοση Υπουργικής Απόφασης για έκπτωση 70 % στο ρεύμα για τις κοινωνικές δομές των Δήμων, Περιφερειών, εκκλησίας κλπ. (π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, συσσίτια κλπ)

  -Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης σε όλη την Ελλάδα ώστε όταν ανακύπτει πρόβλημα να επιλύεται άμεσα.

  Σε επόμενη σύσκεψη θα εξετασθεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ (π.χ. έμειναν άνεργοι μέσα στη χρονιά).

  Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωνε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ένας ακόμη άνθρωπος στη Σπάρτη έχανε τη ζωή του από φωτιά που προκλήθηκε από θερμαντικό σώμα.

  Πηγή: Real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα