Χριστούγεννα «κατ’ οίκον»

Χριστούγεννα «κατ’ οίκον»

 

Σιγή ασυρμάτου βιώνουν τα τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών, μόλις ένα εικοσαήμερο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, με την πτώση της τουριστικής κίνησης να υπολογίζεται στο 30%. Έτσι, ενώ το 2012 αυτές τις ημέρες είχε ήδη κλείσει το 15% των χριστουγεννιάτικων οργανωμένων εκδρομών, φέτος έχει καλυφθεί μόλις το 5%.

Τα τουριστικά γραφεία αναπολούν τις καλές εποχές που τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου το 50% των πακέτων τους ήταν πουλημένο. «Μιλάμε αυτές τις ημέρες με τους συναδέλφους και όλοι κάνουμε την ίδια διαπίστωση. Είναι σαν να έχουμε αργία. Σαν να είναι Κυριακή. Ακόμα και οι διαφημίσεις οργανωμένων εκδρομών είναι πλέον περιορισμένες», σημειώνει στη δημοκρατία ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τις παλιές καλές εποχές τα Χριστούγεννα δρομολογούνταν 17 με 20 πτήσεις τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη με προορισμούς τη Βιέννη, την Πράγα και τη Βουδαπέστη, δύο αεροπλάνα ήταν διαθέσιμα για τη Φιλανδία, ενώ πτήσεις τσάρτερ είχε για τη Μέση Ανατολή, την Τυνησία και τη Μάλτα.

Φέτος, μέχρι στιγμής, κάποια κινητικότητα δείχνουν οι οδικές εκδρομές προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ για το εσωτερικό της χώρας τα εξοχικά και το πατρικό στο χωριό μάλλον θα προτιμηθούν από τον κόσμο, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικούς προορισμούς.

«Ξέραμε ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη από πέρυσι, αλλά δεν περιμέναμε τόσο. Πλέον, αναμένουμε να πειστούν αυτοί που έχουν διαθέσιμα χρήματα να ξοδέψουν, οι οποίοι είναι για την ώρα διστακτικοί», εξηγεί ο κ. Χατζημανώλης.

«Ό,τι γίνει θα γίνει τελευταία στιγμή. Όταν τακτοποιηθούν όλες οι άλλες υποχρεώσεις. Το ταξίδι είναι η τελευταία ανάγκη. Άλλωστε, δώρα πια δεν υπάρχουν στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό είναι περιορισμένα», τονίζει ο κ. Χατζημανώλης.

Πηγή: Δημοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ