“Πνίγηκαν” περιουσίες

“Πνίγηκαν” περιουσίες

Ακραία φαινόμενα προκάλεσαν βιβλική καταστροφή σε Ζαχάρα – Φιγαλεία. Στο μάτι του “κυκλώνα” Κακόβατος, Ανήλιο, Λέπρεο, Φασκομηλιά.

Δραματικές στιγμές βίωσαν οι κάτοικοι στα χωριά της Ζαχάρως και της Φιγαλείας τη νύχτα της Κυριακής.

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν την περιοχή και τα μεγάλα ύψη βροχής προκάλεσαν την υπερχείλιση των ακαθάριστων ρεμάτων και χειμάρρων, που έπνιξαν με τόνους λάσπης και φερτών υλικών περιουσίες. Από τις πλημμύρες κινδύνεψαν άνθρωποι μέσα στη νύχτα και κλήθηκαν η πυροσβεστική υπηρεσία με ισχυρές δυνάμεις και ο δήμος, για να σώσουν ζωές μέσα από τα σπίτια που είχαν μέχρι και ενάμιση μέτρο νερό σε κάποιες περιπτώσεις. Το ξημέρωμα της Δευτέρας, βρήκε τους κατοίκους να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

Υπερχείλισαν τα ρέματα

Στην περιοχή της Ζαχάρως και της Φιγαλείας, η βροχή έπεφτε ακατάπαυστα από το μεσημέρι της Κυριακής.

Κάποια στιγμή, μετά τις εννέα το βράδυ, τα ρέματα του Ανηλίου και του Θολού υπερχείλισαν. Σπίτια κοντά σε αυτά, αλλά και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν θαμμένα στη λάσπη.

Άμεσα, σε περιοχές, όπως το Ανήλιο, αλλά, κυρίως, ο Κακόβατος, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με επικεφαλής το διοικητή, Νίκο Νικολακόπουλο. Και άλλες περιοχές, όπως το Λέπρεο και η Φασκομηλιά, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Στον Κακόβατο, στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών, το ρέμα του Ανηλίου, έπνιξε τα πάντα και προς τα νότια του χωριού. Τα νερά του ρέματος έρρεαν ανεμπόδιστα μέσα από καλλιέργειες, σπίτια, επιχειρήσεις και δρόμους, προκαλώντας ακόμα και κίνδυνο στην πρόσβαση. Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις επενέβησαν οι πυροσβέστες, παίρνοντας κυριολεκτικά αγκαλιά ηλικιωμένους κατοίκους που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Μεγάλες ζημιές, κυρίως, λόγω της λάσπης που μετέφεραν και άφησαν πίσω τους τα νερά του ρέματος, έχουν υποστεί αρκετά σπίτια, βυθίζοντας λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα τους ιδιοκτήτες στην απόγνωση.

Ο φακός του ilialive.gr κατέγραψε χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον Κακόβατο, με πλημμυρισμένα γκαράζ και αποθήκες, αλλά πολύ περισσότερο με σπίτια, όπου η στάθμη του νερού έφτασε και το ένα μέτρο.

Το ρέμα του Ανηλίου ξεκίνησε με ορμητικά νερά να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του από τα ψηλότερα σημεία, που δεν πλημμύρισαν. Φτάνοντας τα νερά στην Εθνική Οδό, άρχισαν να διαχέονται στις πεδινές περιοχές, στα κοντινά σπίτια και στις καλλιέργειες. Ακολούθησαν, όμως, μία κατεύθυνση, λόγω της μορφολογίας του εδάφους προς τον Κακόβατο και πλημμύρισαν τα πάντα από το κέντρο του χωριού και στα νότια τμήματα προς το Νιοχώρι.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν με κάθε μέσο να προστατέψουν τις περιουσίες τους, βοήθησε η πυροσβεστική και ο δήμος, όπου ήταν δυνατόν και το επόμενο πρωί τους βρήκε με φτυάρια, σκούπες, αντλίες, να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν μέσα στη λάσπη. Σε δηλώσεις τους, ζήτησαν την βοήθεια της πολιτείας, για να αντιμετωπίσουν το κακό που τους βρήκε.

Πηγή: ilialive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ