Στα άκρα η σύγκρουση για τα Πανεπιστήμια

Στα άκρα η σύγκρουση για τα Πανεπιστήμια

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Σε μια νέα φάση έντασης εισέρχεται η κρίση που σοβεί εδώ και τρεις μήνες στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε μια πρωτοφανή για τα εκπαιδευτικά χρονικά κίνηση ο υπουργός Παιδείας παρέπεμψε χθες στο πειθαρχικό συμβούλιο τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έστειλε νέο τελεσίγραφο στους διοικητικούς υπαλλήλους υπογραμμίζοντας ότι «διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους».

Ο Αρβανιτόπουλος στέλνει στο πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

Η απόφαση για την παραπομπή του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο προκάλεσε αίσθηση και έκπληξη στους πρυτάνεις, αλλά και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φορά που με απόφαση υπουργού Παιδείας παραπέμπεται εν ενεργεία πρύτανης στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

Πως φτάσαμε εδώ

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος εμφανιζόταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την στάση που τηρούσε εδώ και καιρό ο Θ. Πελεγρίνης. Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίστηκε από την αρχή αντίθετος με την εφαρμογή του προγράμματος της διαθεσιμότητας στο ίδρυμά του, κάνοντας λόγο για σφαγιαστική και άδικη απόφαση. Ωστόσο, προσπάθησε στην πορεία να τηρήσει τις ισορροπίες προσερχόμενος στο διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα, λειτούργησε και ως «σύνδεσμος» με την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων που αρχικά αρνούνταν οποιαδήποτε συζήτηση. Μετά από δυο μαραθώνιες συναντήσεις στις 23 Νοεμβρίου, ο Κων. Αρβανιτόπουλος δέχθηκε ως βάση διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης τις γραπτές εισηγήσεις του Θ. Πελεγρίνη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Παιδείας -και αφότου η πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων προσήλθε στο διάλογο- κάλεσε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου για το άμεσο άνοιγμα του ιδρύματος και των μαθημάτων, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος από το εξάμηνο.

Ωστόσο, ο Θ. Πελεγρίνης δεν προέβη ποτέ σε δημόσια δήλωση, ούτε και κίνησε τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για το άνοιγμα του πανεπιστημίου, προκαλώντας επιπλέον ενόχληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Σε μια ύστατη προσπάθεια την περασμένη Παρασκευή, ο Κων. Αρβανιτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας του να προβεί σε δημόσια δήλωση και σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έναρξη των μαθημάτων. Ο Θ. Πελεγρίνης δεν αντέδρασε επικαλούμενος προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου πρωταγωνίστησε σε προγραμματισμένη θεατρική παράσταση έργου που έχει συγγράψει ο ίδιος.

Χθες, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας αποφασίστηκε ότι συντρέχουν νομικά όλοι οι λόγοι προκειμένου ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, «για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου», όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.

Το πειθαρχικό συμβούλιο που θα κρίνει τον Θ. Πελεγρίνη

Από Αρεοπαγίτες, Συμβούλους Επικρατείας και Αντιπρυτάνεις συγκροτείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο που κρίνει πειθαρχικά παραπτώματα μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Π.).

Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Π.), προεδρεύει ο αρχαιότερος από τους Προέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου, αναπληρούμενος από το νόμιμο αναπληρωτή του.

Στη σύνθεσή του μετέχουν ως μέλη:

Α) Ένας Αρεοπαγίτης, όταν προεδρεύει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ο αναπληρωτής του, ή ένας Σύμβουλος Επικρατείας, όταν προεδρεύει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ή ο αναπληρωτής του, και ένας Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι ορίζονται με δύο αναπληρωτές από τα οικεία δικαστικά συμβούλια,

Β) Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού ή ο αντίστοιχος Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. ή ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του οικείου Α.Ε.Ι. και σε περίπτωση κωλύματος ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ή ο αντίστοιχος Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. ή το μέλος Δ.Ε.Π. ή Ε.Π. της Διοικούσας Επιτροπής που έχει τα περισσότερα έτη υπηρεσίας στη βαθμίδα του καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή ή του επίκουρου καθηγητή, και

Γ) Ένας Πρύτανης ή Πρόεδρος άλλου Α.Ε.Ι. της χώρας, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αν παραπέμπεται Πρύτανης ή Πρόεδρος, μετέχει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο στη θέση του Αντιπρύτανη ή Αντιπροέδρου ένας επιπλέον Πρύτανης ή Πρόεδρος, οριζόμενος επίσης με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Χρέη γραμματέα του Πειθαρχικού Συμβουλίου ασκεί ο Γραμματέας του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Ελάχιστες οι ελπίδες για το εξάμηνο – Αρβανιτόπουλος: Υπάρχει χρόνος

Η απόφαση για την παραπομπή του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών στο πειθαρχικό συμβούλιο επισκίασε τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα οι σύλλογοι των υπαλλήλων των δυο ιδρυμάτων κήρυξαν νέες 48ωρες απεργίες για σήμερα και αύριο. Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, από τις δέκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

Για το πανεπιστήμιο Αθηνών η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς οι πιθανότητες για τη σωτηρία του εξαμήνου είναι μηδενικές. Από την 1η Δεκεμβρίου έχει «κλείσει» το ημερολογιακό παράθυρο για να θεωρηθεί διδαγμένο το χειμερινό εξάμηνο. Ωστόσο, χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε σε γραπτή του δήλωση ότι «Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι».

Σήμερα εκπνέει το νέο τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας προς την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο η απάντησή τους, όπως και η αντίδραση της Συγκλήτου στην παραπομπή του Θ. Πελεγρίνη στο πειθαρχικό Συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ